TISA POČELA DA CVETA: Poslednja igra leptira, do nedelje prizor koji oduzima dah (FOTO)
Foto: S.U.

Prirodni fenomen

TISA POČELA DA CVETA: Poslednja igra leptira, do nedelje prizor koji oduzima dah (FOTO)

Srbija -

Ljubiteljima prirode pruža se prilika da do nedelje kod Kanjiže prisustvuju cvetanju Tise.

Ovaj prirodni fenomen najupečatljiviji je na ovom delu reke, a sa obale ili iz čamaca, može da se vidi i kod Sente, Novog Bečeja, Novog Kneževca i još nekih mesta.

foto: S.U.

Zbog visokog vodostaja, cvetanje Tise je počelo dve nedelje kasnije u odnosu na proteklu godinu. Lane je već 6. i 7. juna zabeleženo intenzivno cvetanje.

foto: S.U.

"Tisa cveta kad temperatura vode premaši 20 stepeni, i to kasno popodne, između 17.30 i 19.30 sati. U ovom delu Vojvodine, Tisa najintenzivnije cveta na periferiji Kanjiže prema Horgošu.

foto: S.U.

Masovno prisustvo insekta Tiski cvet, iz porodice vodenih cvetova, potvrda je da je voda nezagađena", kaže za Kurir poznati biolog iz Sente, Jožef Gergelj i opisuje kako izgleda svadbeni ples drevnih insekata:

foto: S.U.

"Na početku rojenja larve napuštanju glineno dno. Tamo borave tri godine. Larve odbacuju košuljice, a pojavljuje se savršen insekt koji život okončava samo dva sata kasnije nakon parenja. Ženke polažu jajašca na površini reke i tako obezbeđuju novu generaciju Tiskog cveta. Ovom činu prethodi predcvetanje, a ovog juna počelo je u sredu. Masovno rojenje uslediće u petak, a naročito u subotu kasno popodne", otkriva Gergelj.

Živi zid

Nekada je cvetanje Tise bilo intenzivinje jer je reka bila čistija. Tada nije mogla da se vidi druga obala reke, jer bi milioni insekata napravili pravi živi zid. Insekt Tiski cvet (Palingenia longicauda) dugačak je između 8 i 12 centimetara.

Nešto slično može da se vidi još samo na drugom kraju sveta, na reci Jang Ceng Jang u Kini.

(Tanjug/S.U.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track