NAGRADU POSVETILA DECI: Doktorka iz Kraljeva pobednica na Svetskom kupu Udruženja lekara opšte medicine (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

Zasluženo priznanje

NAGRADU POSVETILA DECI: Doktorka iz Kraljeva pobednica na Svetskom kupu Udruženja lekara opšte medicine (FOTO)

Srbija -

Dr Snežana Knežević, specijalista opšte medicine i izabrani lekar kraljevačkog Doma zdravlja proglašena je ovogodišnjim pobednikom za evropski region i dobitnicom prestižne nagrade “Montegut award” koja je, po deveti put, dodeljena na Svetskom kupu Udruženja lekara opšte medicine (WONCA), održanom u Bratislavi.

- Imala sam pet stručnih radova, a koautori su bile moje koleginice doktorke Slađana Virijević, Biljana Srećković i Ljiljana Đurović. Jedan od radova je proglašen za najbolji. Nagradu sam posvetila svojoj deci, a ona će mi biti ohrabrenje da još značajnije doprinesem opštoj praksi, istraživanjima, publikovanju radova, aktivnostima Sekcije opšte medicine, razvoju struke i borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji, kaže dr Snežana Knežević.

foto: Privatna Arhiva

WONCA predstavlja Svetsko udruženje lekara opšte i porodične medicine koje je osnovano 1972. godine i broji 500.000 lekara opšte prakse iz 102 države. Organizacija je podeljena na 7 regiona i jedan od njih je evropski region (WONCA Europe) sa 120.000 članova i 47 različitih udruženja i organizacija.

Misija WONCA je poboljšanje kvaliteta života pacijenata obezbeđivanjem visokog kvaliteta zdravstvene zaštite putem konferencija, podrškom razvoja akademskih zajednica zemalja članica i pomoći na edukaciji i naučno istraživačkom radu lekara opšte i porodične medicine.

foto: Privatna Arhiva

WONCA Europe dodeljuje svake godine nagradu “5 Star Doctor”, za izuzetne doprinose u opštoj medicini, nagrade za specijalne projekte i godišnje stipendije.

Pre devet godina, ustanovljena je godišnja nagrada “The Montegut Global Scholars Program” (MGSP) američke fondacije za porodične medicine, u čast Dr Alain Montegut. Nagrada se dodeljuje jednom lekaru opšte prakse za svaki od WONCA regiona radi negovanja međunarodne edukacije, naučno istraživačkog rada i saradnje u oblasti specijalizacije opšte medicine.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja