OD DANAS U CENTRU LOZNICE: Ime grada u bojama srpske zastave (FOTO)
Foto: T.Ilić

u strogom centru grada

OD DANAS U CENTRU LOZNICE: Ime grada u bojama srpske zastave (FOTO)

Srbija -

Loznica – Loznicu od danas (317) krase slova sa njenim imenom postavljena u najstrožem centru grada, kod spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Prema rečima Snežane Perić, direktorke Turističke organizacije grada Loznice, to će biti nova turistička atrakcija, mesto gde će sigurno mnogi turisti da se fotografišu za uspomenu na boravak u Vukovom zavičaju, ali i Lozničani.

- Slova su postavljena kod spomenika Vuku jer turisti Loznicu vide kao grad reformatora srpskog jezika, a drugačija su od sličnih koja se nalaze po drugim gradovima. Sve je, od ideje do izrade, urađeno u Loznici - rekla je ona.

foto: T.Ilić

Obeležje je osmislio diplomirani inženjer arhitekture Nikola Popović u saradnji sa Gordanom Čolović. Ovo je njegovo prvo izvedeno delo u srećan je što je baš u njegovom gradu.

- Ideja je bila da napravimo slova koja će se razlikovati od ovakvih obeležja u drugim gradovima. Ova naša imaju i klupicu da ljudi mogu da sednu i fotografišu se, a ne da se penju po slovima, ili se na njih naslanjaju, ujedno ona i ’’poziva’’ prolaznike da se tu slikaju. Postavljena su na Trgu Vuka Karadžića, tako da se na fotografija uvek vidi i Vukov spomenik – objašnjava Popović koji je i jedan od autora prvonagrađene ideje na gradskom konkursu ’’Moja ideja za moju Loznicu’’.

foto: T.Ilić

Slova su ćirilična, nepravilno postavljena, u bojama srpske zastave ,visoka 1,75 metara i nešto duža od četiri metra. Urađena su od lima, ojačana unutrašnjom konstrukcijom, a postament je ispunjen betonskim pločama. Postavljena slova izazvala su pažnju Lozničana, a mnogi su iskoristili priliku da se kod njih fotografišu među prvima.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track