NEPOBEDIVI U PRAVIČNOSTI: U Tekerišu obeležena 105. godišnjica CERSKE BITKE!
Foto: T.Ilić

svečanost

NEPOBEDIVI U PRAVIČNOSTI: U Tekerišu obeležena 105. godišnjica CERSKE BITKE!

Srbija -

LOZNICA - U Spomen-kompleksu u Tekerišu, kod Loznice, danas (19.8.) je održana državna ceremonija obeležavanja 105. godišnjice Cerske bitke, prve srpske i ujedno savezničke pobede u Velikom ratu.

Uz visoke državne i vojne počasti na spomenik cerskim junacima vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradova Loznice i Šapca, opštine Krupanj, kao i delegacije diplomatskog kora, brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U ime Vlade Srbije to je učinio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je rekao da pobeda na Ceru nije bila slučajnost, ili puka ratna sreća, a dokaz je druga veličanstvena pobeda Srpske vojske u Kolubarskoj.

Pobeda male Srbije nad svetskom silom kakva je Austrougarska bila je gotovo nezamisliva, to je bila pobeda Davida nad Golijatom, kazao je on. Đorđević je podsetio da je srpski narod u 20. veku uvek bio na pravoj strani i izbor koji je činjen u prošlosti uglavnom se oslanjao na njegovu dugu slobodarsku tradiciju i rekao da i danas od naših inostranih partnera i saveznika možemo čuti pitanje da li će Srbija umeti da i u 21.veku bude na pravoj strani istorije.

foto: T.Ilić

- Prošle godine sam na ovom mestu rekao da je srpska pobeda u Cerskoj bici možda mogla da se ostvari bez vojvode Putnika i generala Stepe, ali zasigurno ne bi mogla biti postignuta bez Stanislava Sondermajera. Tog oličenja najobičnijeg srpskog redova čiji su borbeni moral i želja za odbranom otadžbine zadobili herojske razmere. Prosto srpski seljak koji je činio nukleus pobedničke srpske vojske nije imao uvida u zamršene dilomatske odnose svetskih imperijalističkih sila sa početka 20. veka, ali je znao čitavu epsku poeziju napamet i etikuje poznavao bolje od bilo kog profesora sa pretižnih evropskih univerziteta. Bahatost austrugarskog okupatora, koji je na početku rata zauzeo deo srpske teritorije i počinio brojna zverstva nad nemoćnim civilnim stanovništvom, njegova uverenost u brzi slom Srbije, sigurnost da za svoje zločine nikada neće odgovarati i želja da se jedna mala slobodarska nacija porazi i unizi poslužili su kao katalizator za mobilizasciju svega što je najbolje i najsnažnije u srpskom narodu - rekao je Đurđević u Tekerišu.

Nepravda koja nam se nanosila kroz istoriju zapravo je vezivno tkivo za jedinstvo i istrajnost našeg naroda u borbi za pravdu, taj peti element koji je omogućio čudo biblijskih razmera, toliko mnogo puta u istoriji srpskog naroda i države, ocenio je on.

- Nekome ko gleda sa strane naše pobede izgledaju kao pravo čudo, međutim mi smo nepobedivi u pravičnosti. Čudo na Ceru zato nije nikakvo čudo, srpska pobeda se morala dogoditi, bez obzira na prednost neprijastelja u ljudstvu iopremi. Uveren sam da će Srbiji i Srbija biti na pravoj strani istorije i u 21. veku. Neophodno je samo da budemo jedinstveni – poručio je ministar.

U ime domaćina govorio je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, koji je istakao da je ‘’naša obaveza da istorija i preci koji su utkali svoje živote u temelje moderne Srbije ne smeju biti zaboravljeni’’.

foto: T.Ilić

- Kada bismo na ovom mestu svakom od naših predaka koji su svoje živote izgubili u Velikom ratu održali samo jedan minut tišine ćutali bismo neprekidno gotovo dve i po godine. Naša slavna prošlost mora ostati duboko utkana u nama i mladim generacijama koje dolaze. Da nas podseća ko smo i šta smo i da nam jednom zauvek trasira put u budućnost za koju su cerski junaci položili svoje živote. Braćo cerski junaci koji ste ostavili život za slobodu, ponosimo se vama, a mi smo ta generacija koja treba da svojim potompcima postane ponos takošto će im ostaviti budućnost, da u svojojzemlji žive i rade, u svojoj Srbiji – kazao je on i ocenio da ‘’nijedna druga zemlja tokom Velikog rata nije tako skupo platila svoju slobodu kao Srbija i naš region’’.

foto: T.Ilić

Među onima koji su došli da odaju počast junacima sa Cera bili su i predstavnici srpskog Udruženja ‘’Karađorđe’’ iz Herceg Novog.

- Prvi put smo na legendarnom Ceru. Bili smo na pomenu kralju Petru u Topoli, ovde smo juče i danas i drago nam je da zajedno obeležimo ovaj značajan datum u istoriji srpskog naroda. Trudimo se da svake godine obeležavamo značajne datume, prošle smo bili u Bitolju, Kajmakčalanu, Kumanovo, obležavanju Mojkovačke bitke, a sada smo na Ceru. Nadamo se da ćemo se ovde gledati svake godine – kazao je Predrag Vujnić predsednik ovog udruženja.

Cerska bitka je jedna od najvažnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Upamćena je kao blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije, a zbog zasluga u komandovanju komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unapređen je u čin vojvode. Spomenik sa natpisom ‘’Vaša dela su besmrtna’’ punih devet decenija podseća na heroje sa Cera koji su žrtvovali sebe za slobodu svog naroda.

Državnu ceremoniju organizovali su Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

Kurir.rs/T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track