Najnovije vesti

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U TRSTENIČKOM SELU: Pronađeni ostaci manastira porušenog u 16. veku, a evo šta Ljubiša (95) sad gradi na tom mestu (FOTO)
Foto: Printscreen RTS

oduvek važilo za sveto mesto

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U TRSTENIČKOM SELU: Pronađeni ostaci manastira porušenog u 16. veku, a evo šta Ljubiša (95) sad gradi na tom mestu (FOTO)

Srbija

Na brdu Đurovac u Bogdanju, jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u trsteničkom kraju, u toku su zaštitna istraživanja.

 

Reč je o ostacima hrama koji će biti obnovljen zahvaljujući inicijativi i finansijskoj pomoći Bogdanjca Ljubiše Radivojevića (95), koji živi u Kanadi.

 

Arheolozi i istoričari već treću nedelju uz pomoć meštana strpljivo i sa puno pažnje rade na lokalitetu koji je odvajkada važio za sveto mesto koje su Bogdanjci posebno čuvali i poštovali. Ispostavilo se sa razlogom jer su otkriveni ostaci hrama dužine 15 i širine 8 metara.

foto: Printscreen RTS

"Veliki sakralni objekat za to vreme, a možemo pričati preliminarno o nekom 17. veku, možda početku 18. po materijalu. Naišli smo na finu količinu bronzanog prstenja iz različitog perioda, srebrnjake iz vremena cara Leopolda prvog habzburškog vladara iz 1676. godine", kaže Marin Bugarin, arheolog Narodnog muzeja u Kruševcu.

foto: Printscreen RTS

Istorijskih podataka o izgradnji nema.

foto: Printscreen RTS

"Najstariji istorijski izvor koji se pominje je putešestvije Joakima Vujića iz 1828. gde on beleži da je u pitanju jedan manastir porušen za vreme princa Eugena Savojskog", navodi Jelena Vukčević, istoričarka Trsteničkog univerziteta.

 

Legende o Đurovači uz koje su stasavali oni rođeni na brdu iznad Zapadne Morave su brojne. Vezuje se i za starog Jug Bogdana, oca kneginje Milice. Ljubiša Radojević nikada ih nije zaboravio, iako je iz rodnog kraja otišao pre više od sedam decenija.

foto: Printscreen RTS

"Od naše kuće se vidi ovo brdo i ovi hrastovi i on je celog života zamišljao da će tu jednog dana biti crkva. Steko je neki kapital koji je voljan da uloži u napredak i u obnovu neke svoje dečije ideje, mašte", navodi Ljubiša Radojević, sinovac donatora.

foto: Printscreen RTS

"To je bila uvek inicijativa da se u Bogdanju napravi hram za bogoluženja, pričešća, venčanja i uvek je bilo a šta ćemo sa Đurovačom", kaže Nenad Nedić, paroh Medveđanski.

 

Ljubišin, ali i san svih meštana Bogdanja konačno će se ostvariti. Na mestu odakle se pruža najlepši pogled na trsteničku kotlinu nići će crkva posvećena Svetom Đorđu.

 

(Kurir.rs/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...