UMETNOST PROŽETA HUMANOŠĆU: Dramska sekcija Prve tehničke škole u Kragujevcu svojim predstavama pomaže decu bez roditelja, bolesne i siromašne
Foto: D.A.

uskro nova premijera

UMETNOST PROŽETA HUMANOŠĆU: Dramska sekcija Prve tehničke škole u Kragujevcu svojim predstavama pomaže decu bez roditelja, bolesne i siromašne

Srbija -

U sali Prirodno-matematičkog fakulteta, 20. novembra 2019. godine, u 17 časova, biće izvedena predstava „ Vlast“ po tekstu Branislava Nušića. Sav prihod od ulaznica namenjen je socijalno ugroženim učenicima Prve tehničke škole.

Dramska sekcija ove škole, pored obeležavanja važnih datuma duže od decenije se uspešno bavi i humanitarnim radom. Pored zabave i smeha, ovi mladi glumci amateri pomažu svojim sugrađanima. Igrali su za decu bez roditelja, bolesne i siromašne, za porodicu čija je kuća izgorela u požaru.

foto: D.A.

-Ova sekcija koja je godinama najbrojnija u Prvoj tehničkoj školi, okuplja učenike sa svih područja rada. Svi oni svojim idejama učestvuju u kreiranju svog pozorišta. Neverovatno je čega sve deca mogu da se dosete i koliko kreativno mogu da razmišljaju kada se pred njih postavi zadatak koji je interesantan. To rade sa velikom ljubavlju i energijom i zato uvek izazovu čuđenje kako to da u tehničarima čuče lirske duše- kaže Marija Blagojević, profesor Prve tehničke škole koja vodi dramsku sekciju.

Prema njenim rečima, „koliko druženje i pozitivna atmosfera ostaju u sećanju ovih učenika govori i činjenica da se uvek rado vraćaju i kada završe školu“.

- Pomažu u nabavci kostima, opremanju scene, uskoče da odigraju neku ulogu ili prosto svrate da vide šta se to radi ove godine za Dan škole. Mnogi od njih su nastavljali da se bave glumom u Abraševiću i SKC-u- kaže profesorka Blagojević, koja pored humanitarne strane ističe i obrazovani i sociološki aspekt ovakvih projekta.

foto: D.A.

- U velikom broju uspomena ipak se najviše pamte trenuci koji su vezani za ono što su dobro uradili. Zato i ove godine nastavljaju svoju tradiciju sa još jednom humanitarnom predstavom. Na kraju se pamti samo ono što smo uradili za druge. I možda je to i najvrednija strana ovog rada. Verovatno niko neće postati veliki glumac, ali će izvesno svi izrasti u dobre ljude- kaže Blagojević.

NUŠIĆ UVEK AKTUELAN

Predstava sadrži dva čina Nušićeve nedovršene komedije „ Vlast“. Iako je naš veliki komediograf uvek aktuelan i svevremen, predstva je osavremenjena aluzijama na današnje vreme i društveno-političku situaciju u kojoj živimo, kažu organizatori.

(Kurir.rs/D.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track