Najnovije vesti

UŽIČANI DIŠU NA ŠKRGE! Koncentracija čađi dvostruko i trostruko veća nego što je dozvoljeno!
Foto: Zoran Šaponjić

Život u smogu Ovde je nenormalno normalno

UŽIČANI DIŠU NA ŠKRGE! Koncentracija čađi dvostruko i trostruko veća nego što je dozvoljeno!

Srbija

Tokom novembra i decembra za sve Užičane presuda je svake godine ista i glasi - disanje na škrge! Grad prekrije oblak smoga pun dima, gareži, prašine, ugljen-monoksida, pa kad još na sve to stigne i magla, život u gradu - postane više nego težak!

Za sve ovo potvrda su i zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje sa mernih stanica u gradu na kojima se kontroliše kvalitet vazduha. Utorak, 10. decembar, merna stanica „Zeleni pijac“, rezultat merenja - koncentracija čađi 111 mikrograma po metru kubnom, dozvoljena vrednost je 50 mikrograma. Istog dana, merna stanica „Užice - Biblioteka“, PM (particulate matter - čestične materije) 153 mikrograma po kubiku, a dozvoljena vrednost je 50 mikrograma.

Za taj dan, indeks kvaliteta vazduha za Užice, odnosno odnos izmerenih i maksimalno dozvoljenih vrednosti zagađivača u vazduhu bio je 306, sa oznakom „opasno“. Prevedeno na srpski - osobe za srčanim i plućnim oboljenjima takvih dana trebalo bi da ostanu u kući i smanje aktivnost, da skrate boravak napolju, ostali građani da izbegavaju aktivnosti napolju, nije preporučeno provetravanje prostorija ujutro i uveče. O ostalim rizicima po zdravlje da i ne govorimo.

- Teško živim ovih dana, teško dišem, izlazim samo kad moram, čekam kišu ili vetar, tada se ovaj smog malo raziđe. Teško je ujutro, još teže uveče, šal preko usta i nekako se borimo - kaže Užičanka Anđa Perić.

- Neki dan sam u novinama pročitala savet da kad je ovako, ne bi trebalo disati duboko, a pitam se kako da dišem - kaže njena sugrađanka Radmila, dok Milan Goronjić iz naselja Carina veli:

- U nedelju uveče magla i smog u gradu bili su tako gusti da se bukvalno prst pred okom nije video. Ne samo da se nije moglo disati nego sam kolima jedva uspeo da nađem put do kuće. Dođem na raskrsnicu, ništa se ne vidi, bukvalno ni metar ispred kola.

foto: Zoran Šaponjić

Najveći zagađivači vazduha u Užicu su javne i individualne kotlarnice koje koriste fosilna goriva i svakako - automobili.

- U cilju smanjenja zagađenja vazduha, Grad Užice sprovodi jedinstven projekat unapređenja energetske efikasnosti na individualnim objektima, sufinansiramo ugradnju stolarije, termičke izolacije, nabavku kotlova na gas i pelet. Do sada je iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno više od 50 miliona dinara za oko 600 objekata - kaže Nada Jovičić, član Gradskog veća.

Cena priključka na gasovod u Užicu umanjena je za 50 odsto, u proteklih desetak godina gradske kotlarnice su sa mazuta i uglja prebačene na ekološki prihvatljivije energente, sve osnovne škole u Užicu i Sevojnu koriste gas za grejanje.

I pored svih napora Grada, vetar je, kad pritisne smog, i dalje najveći saveznik Užičana.

Z. Š.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...