ZAJEDNO PROTIV DROGE: U Omladinskom centru završena obuka vršnjačkih edukatora u Loznici
Foto: Kurir/T.Ilić

protiv zavisnosti

ZAJEDNO PROTIV DROGE: U Omladinskom centru završena obuka vršnjačkih edukatora u Loznici

Srbija -

LOZNICA - Trodnevna obuka za vršnjačke edukatore za prevenciju zloupotrebe droga u okviru projekta ‘’Zajedno protiv droga’’ završena je juče (15.12) u Omladinskom centru. Ovaj projekat sprovodi UG ‘’Iskra’’ u partnerstvu sa Omladinskim centrom Loznica i uz podršku Grada Loznice. Obuka u koju su bila uključena stručna lica, lekari i psiholozi, održana je za 33 loznička osnovca i srednjoškolca koji će stečeno znanje o prevenciji bolesti zavisnosti prenositi vršnjacima u školi.

Oni će dobiti sertifikate i zadatak je da u svojoj školi, uz mentorstvo omladinskih i stručnih radnika, sprovode vršnjačku edukaciju. Praksa je pokazala da vršnjačka edukcija veoma delotvorna zato što mladu znaju najbolji način da svojim vršnjacima prenesu informacije koje oni bolje prihvataju od njih nego od odraslih. Cilj projekta ‘’Zjedno protiv droga’’ je da se dođe do svih starijih osnovaca i srednjoškolaca, da budu upoznati sa svim opasnostima i problemima koje droga donosi.

foto: Kurir/T.Ilić

Loznica je prvi grad u Srbiji čiji je parlament oktobra prošle godine usvojio Lokalni akcioni plan (LAP) sprečavanja zloupotrebe droga za period 2018-2022. i institucionalno krenuo u osmišljenu, sistematičnu i neprekidnu borbu rešavanja problema vezanih za nelegalnu primenu psihoaktivnih supstanci. Prema podacima iz LAP 2011. godine u Loznici je evidentirano 14.865 mladih uzrasta od 15 do 29 godina, a u lozničkom kraju ima oko tri hiljade osnovaca i nešto više od šest hiljada srednjoškolaca.

Izneti podaci Policijske stanice pokazuju da je na teritoriji Loznica u periodu od 2013. do 2018. godina zaplenjeno 95 kilograma i 414,45 grama različitih vrsta psihoaktivnih supstanci, od toga 99,5 odsto marihuane, dok su ostalo herion, kokain, spid i hašiš, a u istom periodu otkrivene su i tri laboratorije za proizvodnju opojne droge ‘’skank’’.

Za tih pet godina podneto je 250 krivičnih prijava protiv lica zbog učinjenog krivičnog dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćeno držanje opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga. Starosna struktura izvršilaca krivičnih dela u vezi sa opojnim drogama u tom periodu kreće se od 16 do 52 godine starosti. Dva lica poznata kao uživaoci opojnih droga izvršila su samoubistvo, a tri osobe su umrle od posledica predoziranja.

Kako bi se suprostavila upotrebi opojnih droga Loznica je usvojila LAP, a obuka vršnjačkih edukatora u okviru projekta ‘’Zajedno protiv droga’’ jedna je od aktivnosti sa ciljem da mladi shvate pogubno dejstvo opojnih supstanci i da, uz rad svih nadležnih službi i institucija, droge bude što manje na ulicama, a grad što bezbedniji.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track