OVO JE CRKVA KOJA NIČE U VIDOVI KOD ČAČKA: Meštani grade hram u čast patrijarhu Irineju u njegovom rodnom selu VIDEO
Foto: rina.rs

Na obroncima Kablara

OVO JE CRKVA KOJA NIČE U VIDOVI KOD ČAČKA: Meštani grade hram u čast patrijarhu Irineju u njegovom rodnom selu VIDEO

Srbija -

ČAČAK – Na obroncima Kablara, u Vidovi, niče crkva posvećena patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Irineju, koji je rođen upravo u ovom selu.

foto: rina.rs

U čast svog zavičajca pokrenuli su se verujući meštani i zajedničkim snagama skupili sredstva pa je danas podignuta i kupola.

foto: rina.rs

- Bogomolja je počela da se gradi 2015. godine, rođak Dragan koji je poklonio ovaj plac i ja počeli smo da krčimo od prvog dana ovde. Dugo smo čekali dozvolu za radove jer je poljoprivredno zemljište, trebalo je dobiti papire da postane građevinsko. Patrijarh je rado prihvatio tu priču, ljudi su odmah pritekli u pomoć da daju priloge, i u transportu i u novcu. Građu su nam poklonile `Srbijašume` sa Golije - rekao je Slobodan Kovačević, sestrić patrijarha Irineja.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena drvena crkva, lično je dolazio kad je na ovoj građevini postavljen temelj.

foto: rina.rs

- Mi ovde nemamo školu, ni prodavnicu, ali imamo Dom kulture i patrijarha i rekli smo da ćemo imati i crkvu. Patrijarh srpski nije odredio kojem će svecu da bude posvećena ova bogomolja - kaže Sloobodan.

foto: rina.rs

Radova na ovoj seoskoj crkvi prihvatio se provereni majstor, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Kragujevcu, dr Miloš Radovanović koji je do sada projektovao 12 naših crkava.

foto: rina.rs

- Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali smo se trudili da na arhitektonski i drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje. Danas smo prisustvovali postavljanju kupole i građevinski radovi su u završnoj fazi - izjavio je prof. dr Miloš Radovanović.

foto: rina.rs

Kraj izgradnje očekuje se za Vidovdan, 28. juna ove godine kada će ovde moći da se okupljaju vernici iz ovog kraja.

(Kurir.rs/RINA/ FOTO: RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track