OD MALIGNIH TUMORA U SRBIJI GODIŠNJE UMRE 21.000 LJUDI: Poražavajući podaci na Svetski dan borbe protiv raka
Foto: Profimedia

srbija zemlja sa srednjim rizikom obolevanja

OD MALIGNIH TUMORA U SRBIJI GODIŠNJE UMRE 21.000 LJUDI: Poražavajući podaci na Svetski dan borbe protiv raka

Društvo -

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se danas i u Srbiji, gde godišnje od malignuih tumora oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 21.000.

Muškarci u Srbiji najčešće obolevaju od karcinoma pluća, kolona i rektuma, prostate, a žene od karcinoma dojke, kolona i rektuma, pluća, grlića materice.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u našoj zemlji je tokom 2016. godine od svih malignih tumora obolelo 40. 241 osoba (21.126 muškaraca i 19.115 žena).

Iste godine od raka je umrlo 21.526 osoba oba pola, 12.253 muškaraca i 9.273 žene.

Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja, tačnije nalazi se na 12. mestu od ukupno 40 zemalja u Evropi, dok se istovremeno smatra zemjom s visokim rizikom od umiranja od malignih bolesti, gde je na drugom mestu, odmah posle Mađarske.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili potpuno eliminisati.

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene od 50. do 69. godine. Mamografski pregledi predviđeni su za sve žene tih godina i to svake dve godine.

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene od 25. do 64. godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 18,1 miliona ljudi, a registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih vrsta malignih tumora u 2018. godini.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja