PORAŽAVAJUĆE: Od raka dojke oboli 4.600 žena godišnje
Foto: Zorana Jevtić

STATISTIKA TUMORA U SRBIJI

PORAŽAVAJUĆE: Od raka dojke oboli 4.600 žena godišnje

Društvo -

Rak dojke je teška bolest, ali potrebno je da podsetimo koliko je prevencija važna. Pozovimo sve žene da se odazovu na skrining i klinički i mamografski pregled

U Srbiji se svake godine od ginekoloških tumora, među kojima je najčešći rak dojke, razboli 4.600 žena, dok 1.600 njih izgubi život, rečeno je juče na konferenciji „Zdravlje žena Srbije“, koja je održan u organizaciji „Adrija medija grupe“ i magazina Lepa&Srećna, a pod pokroviteljtsvom Ministarstva zdravlja.

Stručnjaci podsećaju da se više od 90 odsto obolelih od ovih bolesti može izlečiti ako se bolest otkrije na vreme, zbog čega je ključ u prevenciji.

- Rak dojke je teška bolest, ali potrebno je da podsetimo koliko je prevencija važna. Pozovimo sve žene da se odazovu na skrining i klinički i mamografski pregled.

Postoji i psihološka trauma od ove bolesti, pa je potrebna podrška najbližih - rekla je ministarka zadužena za demografski razvoj Slavica Đukić Dejanović, dok je državni sekretar u ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao da je poražavajuće što se „maligniteti u Srbiji otkrivaju kasno, već u metastazi“.

- U skandinavskim zemljama se ova bolest otkrije u prvoj ili drugoj fazi. U Srbiji se oboleva dosta i od karcinoma jajnika i materice, a prvi simptomi ne budu uvek u ranoj fazi bolesti - rekao je Vekić.

Kurir.rs / J. P.

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track