SVETSKA SENZACIJA U SRPSKOJ MEDICINI: Uklonjeni tumori debelog creva bez otvaranja stomaka! Nema rane, nema previjanja, pacijenti ustaju dan nakon operacije (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

PACIJENTI operisanI laparoskopski u KBC Dragiša Mišović

SVETSKA SENZACIJA U SRPSKOJ MEDICINI: Uklonjeni tumori debelog creva bez otvaranja stomaka! Nema rane, nema previjanja, pacijenti ustaju dan nakon operacije (FOTO)

Društvo -

Tumor debelog creva do sada je u Srbiji operisan klasičnim otvaranjem stomaka

BEOGRAD - Dvoje pacijenata sa tumorom na debelom crevu operisano je danas laparoskopski, bez otvaranja stomaka, u KBC "Dragiša Mišović".

Intervenciju je uradio profesor dr Amjad Parvaiz iz Velike Britanije koji je u

dvodnevnoj poseti Beogradu, uz asistenciju domaćih hirurga.

1 / 7 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On će sutra operisati još jednog pacijenta sa tumorom debelog creva na isti način. Tumor debelog creva do sada je u Srbiji operisan klasičnim otvaranjem stomaka, a onda je Ministarstvo zdravlja pokrenulo projekt "LAPSERB" kako bi se domaći hirurzi osposobili da rade minimalno invazivnu hirurgiju kod tumora debelog creva.

Jedan od takvih treninga je dvodnevna radionica iz laparoskopske hirurgije, kolona i rektuma koja je danas i sutra organizovana u KBC "Dragiša Mišović".

Osim hirurga u operacionoj sali koji su asistirali prof. Parvaizu, na video-bimu intervenciju su pratili kolorektalni hirurzi iz cele Srbije.

U Srbiji trenutno ima 26 centara u kojima će laparoskopske intervencije postati standard u otklanjanju tumora debelog creva.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Koordinator Ministarstva zdravlja za Nacionalni projekat "LAPSERB" doc. dr Miljan Ćeranić kaže da svi centri imaju odgovarajuću opremu ili da je njihova nabavka u toku. On je dodao da je trenutno na edukaciji 40 hirurga.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da je benefit ove operacije što se tumor debelog creva uklanja bez otvaranja stomaka i što se pacijent veoma brzo oporavlja. "Pacijenti dan nakon operacije ustaju, nema rane, nema previjanja", pojasnio je Lončar.

Direktor KBC "Dragiša Mišović" Vladimir Đukić kaže da je u toj zdravstvenoj ustanovi osam hirurga operiše laproskopski kolon, da je urađeno 100 takvih operacija u proteklih pet meseci, da imaju dobru opremu i dovoljno potrošnog materijala.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Najvažnije je da se ljudi iz inostranstva dovedu u Srbiju, da edukuju naše lekare i da to ne košta zdravstvene ustanove, već da Ministarstvo zdravlja za to obezbedi logistiku", rekao je Đukić.

On je dodao da je u toj zdravstvenoj ustanovi u poslednje vreme zaposleno 40 lekara, da ih je dosta na hirurgiji i da imaju šansu sa rade u najboljim uslovima koje nudi potpuno rekonstruisana bolnica.

Prof. Parvaiz je podsetio da je program laparoskopske operacije tumora debelog creva započet u oktobru prošle godine i da je doživeo veliki uspeh zahvaljujući srpskim lekarima.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naglasio da bi Srbija trebalo da bude ponosna, što je tako brzo usvojila sve standarde koji su kao u Velikoj Britaniji.

Karcinom debelog creva je među najčešćim karcinomima i kod muškaraca je po učestalosti odmah posle raka pluća, a kod žena odmah posle raka dojke. Amjad Parvaiz trenutno je direktor Evropske akademije za robotsku kolorektornu hirurgiju. Minimalno invazivna hirurgija je zlatni standard u svetu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track