MESNE ZAJEDNICE U KRALJEVU FORMIRAJU KOL CENTRE: Pomoć starim i iznemoglim osobama
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija je za sada stabilna

MESNE ZAJEDNICE U KRALJEVU FORMIRAJU KOL CENTRE: Pomoć starim i iznemoglim osobama

Srbija -

Štab za vanredne situacije grada Kraljeva, na sastanku održanom u ponedeljak, naložio je mesnim zajednicama na teritoriji grada da formiraju kol centre za komunikaciju sa starim i iznemoglim osobama, u smislu pružanja neophodne pomoći i dostavljanja osnovnih životnih namirnica.

- Gradski javni prevoz u Kraljevu obavljaće se u skladu sa redovnim režimom vožnje. Naloženo je Centru lokaalnih usluga zatvaranje svih dnevnih centara za stare koji postoje u gradu, a Crveni krst vršiće isporuku toplih obroka, lekova i svega drugog što je neophodno starim i iznemoglim osobama, kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva i komandant Štaba za vanredne situacije.

Terzić je apelovao na građane da budu solidarni i da ne prave zalihe osnovnih životnih namirnica i na vlasnike privatnih preduzeća da pomognu majkama da budu uz svoju decu koju nemaju gde da ostave zbog zatvaranja vrtića.

On je uputio poziv i volonterima koji u uslovima vanredne situacije žele da pomognu da se jave u prostorije Crvenog krsta u Kraljevu ili da pozovu na broj telefona 036/316-650.

- Kada su ugostiteljski objekti u pitanju, nećemo ih zatvarati, ali ćemo ograničiti njihovo radno vreme na period od 8 do 20 časova. U jednom takvom objektu može da bude najviše 50 gostiju, s tim da rastojanje između gostiju mora da bude najmanje jedan metar, a inspekcijske službe kontrolisaće da li se poštuje naredba gradskog Štaba, dodaje Terzić.

Na dan 16. mart 2020. godine, na području Kraljeva nema zaraženih korona virusom, ali prema rečima dr Aleksandra Macana, direktora Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, takva situacija može da se promeni svakog časa.

- Epidemiološka situacija je za sada stabilna, što ne znači da ona ne može da se promeni. Najugroženije je staro stanovništvo i moramo učiniti sve da zaštitimo starije. Prioritet nam je Gerontološki centar u Mataruškoj banji, koji ima oko 200 starih osoba i činimo sve što je u našoj moći da tamo ne dođe do infekcije. To nam je u ovom trenutku najugroženija tačka, dodaje dr Macan.

On kaže da na teritoriji Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške ima oko 100 ljudi koji su doputovali iz inostranstva koji se trenutno nalaze u kućnoj izolaciji a njihovo zdravstveno stanje se konstantno prati.

(Kurir.rs/J. S./ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track