KRUŠEVAC USVOJIO NOVE MERE: Nema zaraženih, otvoren i kol-centar
Foto: Ž.M.

Štab za vanredne situacije u aktivnom radu

KRUŠEVAC USVOJIO NOVE MERE: Nema zaraženih, otvoren i kol-centar

Srbija -

KRUŠEVAC - Na poslednjoj sednici gradskog Štaba za vanredne situacije i stručno-operativnih timova, doneti su brojni zaključci, mere i obaveze.

U Kruševcu nema zaraženih korona virusom po izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kruševac. Trenutan broj ljudi sa rešenjem granične sanitarne inspekcije koji su dobijeni na graničnim prelazima Republike Srbije je 140 osoba i oni su pod zdravstvenim nadzorom ZZJZ Kruševac.

Kontrolu pojačanog nadzora od danas vrši Policijska uprava Kruševac, MUP-a Republike RS.

Otvoren je kol-centar u Gradskoj upravi Kruševac - 51 poziv 19 konkretnih zahteva i ostali infoirmativni zahtevi. Svi zahtevi su dostavljeni volonterima i nadležnim službama na dalje rešavanje.

Krenula je primena radnog vremena ugostiteljskih objekata lokala i kladionica u vanrednom stanju. U 20:30 izvršen je obilazak ulice Majke Jugovića sa Komunalnom milicijom, Komunalnom inspekcijom i Policijskom upravom i svi ugostiteljski objekti su ispoštovali radno vreme.

Sva javna preduzeća i ustanove poštovale su mere prevencije i sanitarne zaštite, iskazale potrebe za naredni period i vršiće izveštavanje na dnevnom nivou. Nabavljene su određene količine natrijum hipohlorida i iste podeljene ustanovama i službama u skladu sa potrebama, nabaka će se nastaviti u narednom periodu.

foto: Kurir/Ž.M.

Svi šalteri javnih institucija u Gradu Kruševcu su zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja.

Vojska je iskazala spremnost na zahtev Štaba za vanredne situacije za postupanje i obezbeđenje zdravstvenih ustanova ukoliko se ustanovi da ima zaraženih korona virusom. Štabu za vanredne situacije su na raspolaganju cisterne za dekontaminaciju.

Ministarstvo prosvete, Školska uprava Kruševac, je naložilo svim školama proces obavljanja nastave na daljinu.

Ministarstvo trgovine i turizma i telekomunikacije donelo je odluku o ograničenju cena 36 proizvoda na dan 05.03.2020. godine, zabranilo izvoz pojedinih osnovnih životnih namirnica zaštitne opreme, detalji se mogu videti i na sajtu Grada.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je danas izjavio da će u Srbiji zdravstvene ustanove primati samo hitne slučajeve. Operacije će se raditi samo kod životno ugroženih pacijenata.

Naređuje se Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave i Odeljenju komunalne milicije da redovno kontrolišu sprovođenja preporuka, naredbi Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava i zaključaka Gradskog štaba za vanredne situacije, posebno ugostiteljske objekte, tržišne lance, taksi prevoz.

JKP Vodovod Kruševac će u narednom periodu pustiti u rad javne česme i fontane. Istaknut je postojeći problem u kanalizacionoj mreži koji postoji na 4 lokacije u gradu i obavezuje se JKP Vodovod da za te lokacije dostaviti dinamiku rešavanja u smislu radova, otklanjanja i saniranja kvarova.

Obavezuju se sva javna preduzeća, ustanove i državne institucije da dostave sve brojeve telefona i mejlove za komunikaciju sa građanima. Iste dostaviti Gradskom štabu za vanredne situacije.

Gradski štab za vanredne situacije upućuje apel sugrađanima starijim od 65 godina da ostanu u svojim kućama i pridržavaju se propisanih mera.

RFZO je obavestio Štab za vanrede situacije da svi sugrađani koji su ostvarili pravo na oslobađanje od participacije za 2020. godinu mogu koristiti potvrdu iz 2019. godine, bez odlaska u filijalu. Opšta bolnica Kruševac i Dom zdravlja u narednom periodu će dostaviti štabu protokole o postupanju koje će propisati Ministarstvo zdravlja, a biće dostupni na sajtu Grada.

Gerantološki centar, Centar za socijalni rad, Služba mesnih zajednica i Crveni krst pružaće pomoć na terenu u skladu sa iskazanim potrebama i zahtevima.

Obavezuje se Gradska uprava Kruševac da nastavi sa kontinuiranom nabavkom dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme u cilju sprečavanja širenja zaraze Korona virusa.

Gradski štab za vanredne situacije apeluje na sve da se pridržavaju načela solidarnosti.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track