MLADIĆ IZ GLOGONJA JE MEĐU PRVIMA PREBOLEO KORONU: Sad je postao prvi davalac krvne plazme za antitela i serum
Ilustracija, Foto: Foto: Beta/Miloš Miškov

bravo

MLADIĆ IZ GLOGONJA JE MEĐU PRVIMA PREBOLEO KORONU: Sad je postao prvi davalac krvne plazme za antitela i serum

Srbija -

Glogonjac Predrag Đelevski prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljena od COVID-19 donirao krvnu plazmu u subotu u Institutu za trasfuziju u Beogradu.

„Pre nedelju dana su me zvali, pa sam prvo bio da uradim kontrolu, da li mogu dam krvnu plazmu, a zatim mi je uradjen treći test na koronu koji se radi 21 dan posle ozdravljenja koji je bio negativan, zatim smo se dogovorili da u subotu kada je zabrana kretanja doniram plazmu u Institutu“, kaže on, naovdi 013. info.

Dodaje da je sve potrajalo oko sat vremene tokom kojih je davao krv koja je prolazila kroz aparat gde je plazma iz krvi odvajana a zatim se vraćala u njegov krvotok.

Đelevski je do sada dobrovoljno davao krv 15 puta a bio i organizator ranije takvih akcija po Glogonju tako da mu ovo ništa neobično osim što je malo duže trajalo.

„Svi su bili izuzetno ljubazni a u jednom trenutku telefonom mi se javila i premijerka Ana Brnabić što me je prijatno iznenadilo, i zahvalila se što sam doao je će se od antitela iz krvne plazme praviti serumi da pomognu obolelima“, kaže on.

Đelevski je u kućnoj izolaciji još uvek, određeno mu je 28 dana od izlaska iz bolnice, pa je nekoliko puta zbog doniranja krvne plazme u Beograd išao službenim vozilom pod pratnjom policije.

Za 15 dana biće u prilici, takvi su medicinski standardi, da ponovo da krvnu plazmu.

„Savetujem svakome ko bude mogao da učini isto i donira krvnu plazmu jer tako pomaže u ozdravljenju drugih ljudi, inače moja poruka je i dalje da se ostane kod kuće – poštujte mere jer ljudi od korone umiru“, kaže on.

U njegovom bolničkom dnevniku koji smo objavili Đelevski je prećutao ime cimera preko koga mu je stigla i prva kafa u bolnicu, a sada se ispostavilo da je to bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza.

(Kurir.rs/013.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track