GRADONAČELNIK LABAN: Obezbedili smo zaštitnu opremu za nesmetan rad medicinskog i nemedicinskog osoblja (VIDEO)
Foto: Grad Subotica

U SUBOTICI SVE JE VIŠE IZLEČENIH

GRADONAČELNIK LABAN: Obezbedili smo zaštitnu opremu za nesmetan rad medicinskog i nemedicinskog osoblja (VIDEO)

Srbija -

Sledeći odluke republičke Vlade, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, i Gradski štab za vanredne situacije grada Subotice doneo je odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja korona virusa. Od juče zelene pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru nastavljaju sa radom, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Po rečima gradonačelnika Labana, poslodavci su dužni da zaposlenima i korisinicima usluga (zakupcima tezgi i posetiocima, odnosno kupcima) obezbede i omoguće primenu svih preventivnih mera radi bezbednosti i zdravlja zaposlenih tj, korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja virusa KOVID-19. To se pre svega odnosi na držanje socijalne distance, dezinfekciju i upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica, i u tom smislu naloženo im je da donesu poseban plan primene mera kao sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

-Poslodavci su dužni da na pijacama u zatvorenom prostoru, odnosno u zatvorenim delovima pijace, zaposlenima i korisnicima usluga omoguće sve preventivne mere koje se tiču maksimalnog broja lica koja mogu da borave u zatvorenom delu pijace. Sa druge strane, zakupci tezgi i posetioci, odnosno kupci, dužni su da se pridržavaju uputstava zaposlenih na pijaci i da primenjuju propisane, odnosno utvrđene mere koje se odnose na održavanje socijalne distance i upotrebu sredstava za ličnu zaštitu- rekao je Laban.

Takođe, od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima koji su pružaoci usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i trgovcima na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom itd.

- Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava, maski i rukavica – naglasio je gradonačelnik Subotice, i dodao da objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima, i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom .

- Zabrana rada se i dalje odnosi na frizerske i kozmetičke salone, teretane, kladionice, kafe barove, restorane i ostale ugostiteljske objekte, ali samodisciplinom i na način kako smo do sada sprovodili preporuke, siguran sam da ćemo vrlo brzo stvoriti mogućnosti i za njihovo ponovno otvaranje - ističe Bogdan Laban.

On je napomenuo da smo svedoci da se trend pada broja pozitivnih u Vojvodini nastavlja, a takva epidemiološka situacija prati i Suboticu, jer je sa današnjim danom taj broj 47, ali raste broj izlečenih. Osim jedne osobe od ranije, više nema preminulih, ali je značajna činjenica da u subotičkim staračkim domovima nema zaraženih .

-Zaštitne opreme kao i dezinfecionih sredstava neophodnih medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Grada Subotice ima u dovoljnim količinama, i obezbeđene su i rezerve za nesmetan rad medicinskog i nemedicinskog osoblja i u narednom periodu. Svi kontakt centri nesmetano funkcionišu i u punoj meri ispunjajaju svoju namenu, a podela paketa sa osnovnim životnim namirnicama penzionerima nesmetano teče. Gradski štab nastaviće da prati situaciju i da prilagođava svoje mere u skladu sa aktuelnom epidemiološkom slikom. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka jer je to jedini način da svi zajedno pobedimo ovu zaraznu bolest – podvukao je gradonačelnik Subotice.

Foto: Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track