UŽAS U SUVODOLU SE NASTAVLJA: Reagovali EPS i Železnice, još niko ne zna zašto GORE KUĆE (FOTO)
Foto: Kurir/ Z.Š.

MISTERIJA KOD PRIJEPOLJA

UŽAS U SUVODOLU SE NASTAVLJA: Reagovali EPS i Železnice, još niko ne zna zašto GORE KUĆE (FOTO)

Srbija -

U prijepoljskom naselju Suvodo, nastavlja se serija misterioznih požara.

U sredu ujutro, buknuo je na instalacijama u kući Mire i Stanka Cmiljanovića, kada se zapalio bojler u kupatilu. Od ponedeljka, ovo je treći požar u tri domaćinstva. Prethodna dva dana gorelo je u kućama Zorana Tomaševića i Željka Obradovića.

"Strašno je, požar je buknuo u kupatilu gde se zapalio bojler. Sva sreća da se dogodilo rano ujutru, da je bilo noćas svi bismo pogoreli. Objekat je legalno izgrađen pre više od tri decenije za šta posedujemo kompletnu dokumentaciju", kaže Mira Cmiljanović, čija kuća se nalazi nekoliko stotina metara od doma porodice Obradovića gde je gorelo pre dva dana.

U skladu sa svojim nadležnostima, Odeljenje za vanredne sutuacije iz Prijepolja naložilo je EPS-u i "Infrastrukturi železnica Srbije" da izvrše ispitivanje sigurnosne opreme i elektroenergetskih postrojenja i mreže sa kojih se napajaju ovi delovi Suvodola i pruge Beograd - Bar. O dešavanjima je obavešten i republički elektroenergetski inspektor.

Prijepoljsko naselje Suvodo, ima šezdesetak kuća smeštenih u nekoliko redova duž pruge Beograd - Bar. Prvi red, od šina deli svega tridesetak metara. Do poslednja dva meseca, stanovnici ovog naselja nikada nisu imali problema sa strujom, a onda je iz neobjašnjivih razloga počela serija požara na instalaciji i kućnim aparatima. Zato se i strah uvukao među žitelje Suvodola.

Upravo blizina pruge, i to što se uvek prvo zapale električni uređaji, čak i u kući koja je isključena sa stuba za napajanje strujom, kao i osećaj "trnaca" u nogama kada se stoji na zemlji, meštane navodi na sumnju da je za misteriozne požare možda "krivac" neispravna pružna instalacija. U Železnici u Prijepolju tvrde da je to nemoguće, a iz Elektrodistribucije navode da tamo nema visokonaponskih kablova sem na pružnim vodovima. Meštani, međutim, ukoliko se ne reši njihov problem, najavljuju blokadu pruge Beograd - Bar.

Teško je čak i teorijski nabrojati razloge za naizgled bezrazložne požare na eletroinstalacijama u prijepoljskom naselju Suvodo, kažu iskusni elektrotehničari sa kojima su se "Novosti" konsultovale.

Jedino merodavno mišljenje mogu da daju licencirani stručnjaci, inženjeri za protivpožarnu zaštitu, na osnovu odgovarajućih merenja i istrage na terenu - kaže Branislav Dakić, penzionisani stručnjak Instituta "Mihajlo Pupin". Bez uvida licenciranog eksperta sve su samo nagađanja koja mogu da navedu na pogrešan trag.

Po rečima našeg sagovornika, najčešći uzroci ovakvih požara su neodgovarajući osigurači koji su prva zaštita instalacija, potom neodgovarajuća debljina provodnika koji ne mogu da izdrže realnu potrošnju struje, loše izvedeno uzemljenje i nelegalno priključivanje na javne ili industrijske elektromreže.

foto: RINA

Stručne službe "Infrastrukture Železnice Srbije" u sredu su ponovo obilazile teren i domaćinstvo Tomaševića. To je treći put da ekipe "Infrasruktura" obavljaju kontrolu i merenja na delu pruge kraj Suvodola i prate situaciju na terenu, a njihovi stručnjaci kažu da ništa ne ukazuje da uzrok pojave može da bude železnica. Za četvrtak stručne službe pripremaju pisani izveštaj i odgovor u vezi sa pojavom u Suvodolu.

foto: RINA

Stručne ekipe "EPS Distribucije" izašle su na teren u Suvodolu i pregledom utvrdile da je većina oštećenja na objektima koji su bili zahvaćeni požarom prvobitno nastala na plastičnim delovima (poklopcima utičnica, prekidačima, spratnim tablama, spoljnim instalacijama energetskih kablova), a ne na samim električnim instalacijama.

"Ekipe 'EPS Distribucije' uradile su i kontinualna merenja naponskih prilika u trajanju od 48 časova u objektima potrošača koji se električnom energijom napajaju sa istog niskonaponskog izvoda, a nalaze se u neposrednoj blizini objekata zahvaćenih požarom. Merenjima je konstatovano da su vrednosti napona u propisanim granicama. U objektu potrošača Zorana Tomaševića desio se i niz požara na instalacijama, a da pritom instalacije nisu bile priključene na distributivnu mrežu i na uzemljivač objekta. Objekti zahvaćeni požarom su iz bezbednosnih razloga isključeni sa napajanja i utvrđeno je da razlog požara nije u nadležnosti 'EPS Distribucije' - navodi se u saopštenju EPS.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track