STOTINE MIGRANATA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI: Građani Banje Koviljače i Loznice se suočavaju sa problemom
Foto: T. Ilić

TRAŽE REAKCIJU

STOTINE MIGRANATA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI: Građani Banje Koviljače i Loznice se suočavaju sa problemom

Srbija -

Železnička stanica u Banji Koviljači postala je ovih dana mesto okupljanja ilegalnih migranata koji ovuda prolaze pokušavajući da se prebace u susednu BiH.

Bilo ih je i po više stotina, tvrde meštani koji ne žele da im se ponovi 2011. kada je u jednom momentu ovde boravilo, prema tadašnjim procenama, i više od dve i po hiljade ilegalnih migranata.

Zbog sve većeg broja migranata, nedavnog obijanja kioska, kamenovanja terenog voza, krađa i upadanja u privatne posede, danas je lokalnoj samoupravi predat dopis koji potpisuje Grupa građana Banje Koviljače, u kome traže "hitno i trajno izmeštanje migranata sa železničke stanice u Banji Koviljači" kao i trajno izmeštanje migranata i sprečavanje njihovog zadržavanja na teritoriji Loznice.

Ovi zahtevi posledica su, kako je navedeno, "totalnog urušavanja bezbednosnih načela u Banji Koviljači i okolnim mestima" zbog čega se gradska uprava moli da "hitno reaguje u okvirima zakona", ispuni ove zahteve i vrati građanima "elementarno pravo na normalan život". Navode i da poslednja dešavanja hitno izmeštanje migranata nameću kao "jedino rešenje".

foto: T. Ilić

"Eskalacija nasilja od strane migranata nas obavezuje da mi, građani, ukoliko vi to ne učinite, reagujemo i 'odbranimo' naše mesto od najezde, direktno prouzrokovane nezakonitim kretanjem stranih državljana i njihovim ilegalnim zadržavanjem u objektu Železnica Srbije u Banji Koviljači. Ukoliko se naši zahtevi ne ispune u roku od 72 časa, počevši od petka u 12 časova, mi građani Banje Koviljače, ćemo upotrebiti sva raspoloživa sredstva da rešimo probleme nekontrolisanog priliva i zadržavanja ilegalnih migranata na teritoriji Banje Koviljače", stoji u njihovom dopisu.

Oni preciziraju da će neke od tih mera biti stalno privlačenje medijske pažnje od lokalnih do medija sa nacionalnom frekvencijom, aktivna kampanja na internetu i organizovanja svakodnevnih protesta na različitim lokacijama, od Banje Koviljače do Loznice i ostalih mesta.

U dopisu se navodi da je nezadovoljstvo građana u ogromnoj meri prouzrokovano nezvaničnim dogovorom migranata i lokalne vlasti da njihovo sabirno mesto bude železnička stanica u Banji Koviljači i da se migranti ne kreću u većim grupama već najviše po dva-tri čoveka. Oni u svom obraćanju lokalnoj samoupravi skreću pažnju da će "gradska uprava Grada Loznice ubuduće biti odgovorna za moguće nasilne ispade određenog broja pojedinaca".

foto: T. Ilić

U ovom dopisu dela građana se upozorava da će "veoma loša bezbednosna situacija u Banji Koviljači", ukoliko izostane reakcija nadležnih "sasvim sigurno uništiti turističku sezonu sa negativnim posledicama na turističke potencijale mesta, kvalitet života meštana, poslovanje privrednih subjekata i slobodu kretanja građana".

Zbog povećanog broja migranata, o čemu je Kurir nedavno pisao, u centru Banje Koviljače nalazi se policija, a od prošle subote ovde su prisutni i pripadnici žandarmerije. Ovo turističko mesto odavno je na ruti ilegalnih migranata koji ovde i u Loznicu stižu autobusima, a onda traže načine da pređu Drinu i preko Bosne odu dalje na zapad. Ostanak u Srbiji im nije cilj, a ovih dana na železničkoj stanici u Koviljači bilo ih je iz Pakistana, Avganistana i Bangladeša.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track