DRAGAN JE PROTIVGRADNI STRELAC VEĆ 16 GODINA: Nikad nije bilo teže nego ove godine, ispaljuje rakete i u tri ujutro
Foto: RINA

ludo vreme

DRAGAN JE PROTIVGRADNI STRELAC VEĆ 16 GODINA: Nikad nije bilo teže nego ove godine, ispaljuje rakete i u tri ujutro

Srbija -

Čačak – Protivgradna sezona traje od aprila do oktobra i iako još uvek nije prošla ni trećina, nestabilna vremenska situacija doprinela je rekordnom ispaljivanju raketa i skoro celodnevnoj ažurnosti protivgradni strelaca. Dragan Milovanović iz čačanksog sela Prijevor, ovim poslom se bavi već 16 godina i kaže da je ovo jedna od najtežih sezona.

foto: RINA

„Prethodnih dana u neprekidnoj smo pripravnosti. Protivgradna stanica nam je druga kuća, ponekad smo na zadatku i po 24 sata dnevno. Prvi put se desilo da ispaljujemo rakete čak i u tri sata posle ponoći. Bilo je dana kad sam po dva puta dolazio u stanicu, a u jedan oblak ispaljivao i po nekoliko raketa“, kaže Dragan za RINU.

Do sada je sa svoje protivgradne stanice ispalio osam raketa i ostalo mu je još dvanaest, što po svemu sudeći neće biti dovoljno za ovu godinu. Ovaj protivgradni strelac čuva nebo iznad nekoliko čačanskih sela, svoje i imanje svojih komšija. Kaže da posao nije lak, uslovi su nezahvalni, ali ipak straha nema.

foto: RINA

„Od momenta kad me pozovu ja imam 12 minuta da se pojavim na protivgradnoj stanici, pokupim rakete i stavim u lanser, a onda za ispaljivanje je potrebno oko 30 sekundi. Okrenem prekidač na broj koji mi treba, stisnem dugme i raketa poleće“, priča Dragan.

Oko 2500 protivgradnih strelaca širim Srbije nisu u zaklonu kad krenu oluja i vetrovi, svi oni čekaju komande i po kiši u kabanicama pokušavaju da kuće i hektare poljoprivrednog zemljišta sačuvaju od velike štete.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track