SOMOVIMA PRIJA KORONA: Tradicionalna Somovijada otkazana zbog epidemije (FOTO)
Foto: T.Ilić

DRINA SMISAO ŽIVOTA

SOMOVIMA PRIJA KORONA: Tradicionalna Somovijada otkazana zbog epidemije (FOTO)

Srbija -

MALI ZVORNIK – Malo kome korona virus nije na neki način pokvario planove. Zbog njega su propala letovanja, predviđeni koncerti, otkazane brojne manifestacije, ali je zato obradovao somove u Zvorničkom jezeru. Prvi put u minule dve decenije poslednjeg julskog vikenda "brkajlije" mogu biti mirne, bez straha od udica brojnih ribolovaca koji su se tada okupljali na čuvenoj "Somovijadi".

Znalo se da poslednja julska subota i nedelja pripadaju majstorima bućke koji su se okupljali na jezeru i kretali da traže somove u jezerskim dubinama. Nažalost, ovoga puta je opštinski Štab morao zbog pogoršanja epidemiološke situacije i proglašenja vanredne situacije na teritoriji Malog Zvornika da otkaže manifestaciju "Drina je smisao života", u okviru koje se i održava "Somovijada".

foto: T.Ilić

Godinama već čim se po jezeru razmile čamci, zabace udice i lupkaju bućke somovi se primire. Ostanu na dnu i tek se poneki somić prevari pa proguta mamac, ali pošto nije "u meri" biva vraćen u vodu sa važnom životnom lekcijom. Kapitalni primerci, za koje priče kažu da ih ima u ovom veštački stvorenom "malozvorničkom moru", mudro čekaju da gungula prođe pa da nastave normalan život.

Okupljalo se na "Somovijadi" i po stotinak ribolovaca iz Srbije, BiH, Mađarske, Austrije, Švedske, Norveške i drugih zemalja u nemari da pobede i ulove primerak soma za pamćenje. Prošle godine, kad niko nije sanjao šta će nas danas snaći, došlo je gotovo 80 majstora bućke sa svih strana i za dva dana su upecali 33 soma, ali su samo četiri bila u meri. Ni lani nije na udicu zakačen dokaz da jezero krije kapitalce teže od sto kilograma, ili takvi samo "plivaju" u ribolovačkim pričama.

foto: T.Ilić

Malozvorničani od 1998. baš zbog priča da jezero krije velike somove i organizuju "Somovijadu", ali brkata grdosija još nije izvučena. Za sada je, kažu, još uvek najveći upecani primerak imao 87 kilograma i nije "pao" u vreme "Somovijade". Prošlog jula pobedio je meštanin Nenad Vučetić koji je u dva takmičarska dana ulovio dva soma od po 4.105 i 4.035 grama, oba duga 77 santimetara i osvojio ukupno 8.140 gram poena. Po propozicijama se boduje zbirni ulov, svi somovi koje ribolovac upeca, a posle merenja i fotografisanja ih vraćaju u jezero.

foto: T.Ilić

Iskusni bućkaroši vele da se sa somovima nikada ne zna. Kažu da spava sedam dana, a osmi jede, pa što nema teškaša pravdaju time da oni navale na jezero baš onda kad su somovi siti i ne haju za udice. Na "Somovijadama" je od pre pet godina rekorder takmičenja meštanin Nebojša Novaković sa ulovom iz soma od 13.720 grama i 122 santimetra, a hoće li to biti popravljeno moraće ribolovci da sačekaju 365 dana. Valja se svet dotad vrati normalnom životu.

Ko zna, možda se somovi prevare u računici pa dogodine pobrkaju vikende i baš poslednjeg julskog postanu neoprezni. Ono što je sigurno da će ih tada u jezerskim vodama biti više i da će biti još teži. Samo da korona prođe pa da se bućkaroši vrate na jezero, da opet bude "Somovijade" pa možda, konačno, padne i neki kapitalac iz priča.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track