SRBIJA IMA PINK JEZERO: Lekovito slano more na severu Srbije privlači turiste, ali i leči ove 3 stvari
Foto: N.H.

u mestu Pačir nedaleko od Subotice

SRBIJA IMA PINK JEZERO: Lekovito slano more na severu Srbije privlači turiste, ali i leči ove 3 stvari

Srbija -

SUBOTICA - Termalna banja u mestu Pačir, nedaleko od Subotice, privlači sve veći broj turista. Pročulo se da je to lekovito pačirsko jezero, slano i termalno, ima neobičnu boju, baš kao neka jezera u svetu, postaje prava turistička atrakcija.

foto: N.H.

Pre jedne decenije, Pačirci su odlučili da sagrade svoju banju, ali nisu znali da će na dubini od 1400 metara, bušeći bunar, naići na termalnu vodu. Domaćini objašnjavaju, da u vodi ima dosta minerala, od kojih najverovatnije potiče neobična roze boja jezera.

- Šest godina već banja radi, ima jezero površine od 2.000 kvadrata, a voda se na suncu prelama od ljubičaste do roskaste nijanse. Rade i dva bazena u zatvorenom prostoru, pa su dostupna i zimi. Ove godine smo se i mi prilagodili nastaloj situaciji, zbog korona virusa nismo radili od 15. marta do 15. juna, ali smo banjski sistem održavali i sređivali. Sada je evo ponovo krenulo. Mere poštujemo ali stižu i gosti i turisti, kaže predsednik MZ u Pačiru Oto Nađ.

foto: N.H.

On objašnjava, da je najviše gostiju koji dolaze zbog reumatizma i astme, ali je i veliki broj mladih koji se tu odmaraju.

- Naš prvi cilj je bio da meštani bolje žive, da negujemo seoski turizam. Imamo devet zaposlenih, pa je pomoć države sa tri minimalca dobro došla, da uspešno premostimo period sa početka sezone, kada banja nije radila, kaže Nađ.

Saznajemo da u vodi ima natrijuma, joda, sulfata, broma i litijuma, a Nađ kaže da je laboratorija NIS-a utvrdila da je voda slana i lekovita.

- Takva voda leči zglobove posle povrede, a trenutno banja prima do 600 posetilaca dnevno, jer se drži propisanih mera ograničenja zbog virusa covid 19.

foto: N.H.

Pačirci su najviše sopstvenim sredstvima izgradili banju, ali kažu da su na taj način spasili selo turizmom, koji razvijaju iz godine u godinu.

- Zatvoreni bazeni omogućili su da imamo turizam i zimi, zatvoreni kompleks ima 200 kvadrata, a kapacitet banje je oko 1.000 gostiju. Sada smo to ograničili, ali za goste imamo i dvokrevetne i četvorokrevetne apartmane, sa kupatilima i kuhinjom, parking a planiramo i proširenje banjskog kompleksa, objašnjava Nađ i dodaje da veruje da će pačirska banja privlačiti u budućnosti i evropske turiste, željne mira, dobre seoske hrane i odmora uz lekovitu vodu.

foto: N.H.

Kurir/N.H./Foto: N. H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track