PREDELI IZNAD PROKUPLJA PREPUNI PEČURKE: Za dan se ubere i po 100 kg po osobi, kao da su sejane
Foto: B. R.

Najviše se beru na potezu prema Rgajskoj planini

PREDELI IZNAD PROKUPLJA PREPUNI PEČURKE: Za dan se ubere i po 100 kg po osobi, kao da su sejane

Srbija -

Poslednjih desetak dana predeli iznad Prokuplja prepuni su ljudi koji beru pečurke, jer ih ove godine ima, kako kažu u neverovatnim količinama.

Za dan se nabere i do 100 kilograma po osobi, a u šumu i za pečurkama, krenuli su svi. Najviše se beru na potezu prema Rgajskoj planini, pa je selo Bejašnica poslednjih dana prepuno berača. Jutros, kako kaže Jovica Pavlović, koji ej gotovo svakoga dana u šumi, na dva kilometara bilo je trdeset automobila.

-Mnogi su po prvi put došli, čuli da ima mnogo pečuraka, ali ih slabo poznaju, a to može da bude opasno. Ipak, ne mogu vam objasniti koliko je pečuraka ove godine, kao da ih je neko sadio- kaže Jovica.

foto: B. R.

On dodaje da se beru u hrastovim i bukovim šumama i da je najviše lisičara, vrganja, jajara, ali je nalazio i crne trube. Ove poslednje su u narodu poznate kao sirotinjski tartufi i odlične su kao začin kada se osuše.

-Pre tri dana drug i ja nabrali smo 100 kilograma pečuraka. Na prostoru površine tir sa tri ubrao sam 40 pečuraka i sve su bile mlade. Kao da su sejane, neverovatno - dodaje naš sagovornik.

foto: B. R.

On je ovih dana pečurke brao i na Belom Kamenu, najviše lisičare i to na nadmorskoj visini od 950 metara.

-Više ne znamo šta ćemo sa njima: kuvamo ih pa stavljamo u zamrzivač, stavljamo u salamuru, sušimo.... Ove zime ješće se samo pečurke- šali se naš saovornik.

foto: B. R.

Da su svi krenuli u pečurke i da za svakog ih ima dovoljno potvrđuje nam i Boško Kostić koji je prvi put krenuo u ovakvu avanturu.

-Svi danima pričaju o tome, pa sam i ja sa prijateljem, koji se razume u vrste pečuraka, jutros krenuo ka Pestišu da uberem neku. Videću kakve sam sreće, a kako je oblačno, nismo žurili da stignemo rano- kaže Boško.

foto: B. R.

Ogromne količine pečuraka, koje niču na sve strane, ipak uticale su da se smanji otkupna cena. Iako je pre nedelju dana cena za kilogram vrganja na primer bila 350 dinara, od jutros je svega 70 dinara po kilogramu. Zato, kažu Prokupčani, neće ih uopšte prodavati u otkup, već će da se pečurkama dobro snabdu za zimu.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track