Najnovije vesti

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA U OBILASKU NOVE TURISTIČKE ATRAKCIJE: Ispod Kočinog hrasta je pisana istorija Srbije (FOTO)
Foto: Palma Plus/D.M

STAR VIŠE OD 300 GODINA

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA U OBILASKU NOVE TURISTIČKE ATRAKCIJE: Ispod Kočinog hrasta je pisana istorija Srbije (FOTO)

Srbija

Predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma obišao je radove na uređenju izletišta u Kočinom selu kod čuvenog Kočinog hrasta.

foto: Palma Plus/D.M

"Grad Jagodina svake godine obogaćuje turističku ponudu novim turističkim sadržajima. Ovo mesto je veoma važan lokalitet iz naše istorije. Ovde, ispod ovog hrasta čija se starost procenjuje na više od 300 godina, kapetan Koča Anđelković je 1788. godine započeo bunu protiv Turaka i stvorio tzv. Kočinu krajinu. Ova buna je bila najava konačnog oslobađanja Srbije od Turaka koje se desilo tridesetak godina kasnije", rekao je Marković i dodao:

"Grad Jagodina je Kočin hrast proglasio prirodnim dobrom, a poznato je da mi puno vodimo računa o tradiciji jer samo onaj ko čuva tradiciju čuva i budućnost. Zato smo rešili da ovu važnu istorijsku lokaciju uredimo tako da veliki broj turista koji svake godine poseti Jagodinu može da poseti i Kočin hrast, da uživa u lepoj prirodi, da se odmore pored Morave ali i da se upozna sa istorijom ovog kraja i cele Srbije. Zato ovde gradimo više od 500m2 otvorenog i zatvorenog prostora namenjenog turistima iz zemlje i inostranstva".

foto: Palma Plus/D.M

Korun Koča Anđelković, po zanimanju trgovac, bio je vođa srpskih dobrovoljaca u Austrijsko-turskom ratu (1788—1791). Osnovao je i upravljao tzv. Kočinom krajinom. Kočin hrast je jedan od najstarijih zapisa u Srbiji, ispod koga je kapetan Koča započeo bunu. Taj hrast u prečniku ima oko 2,50 metara, dok je visok 23 metra, prečnik krošnje mu iznosi čak 40 metara. Veliki broj turista posećuje ovu istorijsku lokaciju tokom čitave godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...