MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA: Briga o najstarijima je imperativ države Srbije
Foto: PUPS

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA: Briga o najstarijima je imperativ države Srbije

Srbija -

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se od 1991. godine svakog 1.oktobra obeležava u čitavom svetu sa ciljem fokusiranja pažnje javnosti na probleme, potrebe starijih članova društva i značaj dostojanstvenog starenja, održana je svečana sednica u Gradskoj organizaciji penzionera u Beogradu.

Svečanoj sednici je prisustvovao predsednik PUPSa Milan Кrkobabić. „Briga o najstarijima je imperativ države Srbije. Društveni položaj i materijalna egzistencija najstarijih su nešto o čemu svi mi, a posebno mladi moramo da vodimo računa. Tolerancija i međugeneracijska solidarnost ne smeju da budu dovedeni u pitanje." izjavio je Кrkobabić i dodao da je naš odnos prema najstarijima dokaz našeg civilizacijskog napretka.

Predsednik PUPSa istakao je da su penzije danas redovne i sigurne zahvaljujući stabilnoj državnoj kasi i da penzionerima treba da budu dostupni svi kulturni i ostali sadržaji koji bi im poboljšali kvalitet života.

Savez penzionera Srbije na čelu sa predsednikom prof.dr Andrejem Savićem i Pokret trećeg doba Srbije bili su organizatori ovog skupa.

foto: PUPS

Predsednik Pokreta trećeg doba Srbije prof. dr Momčilo Talijan je izjavio „U ovim uslovima fizičke distance treba još bliskiji da budemo i uz pomoć svih ključnih organizacija, kroz skupove namenjene najstarijima i likovne kolonije, stvorimo preko potrebnu društvenu koheziju.

Broj starijih osoba u svetu raste, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije do 2050. godine broj starijih osoba će se, sa 605 miliona koliko je iznosio 2000. godine, povećati na dve milijarde.

Srbija je jedna od najstarijih nacija na svetu sa prosečnom starošću od 41,6 godina (prema popisu iz 2011.godine) i udelom starih od 17,4 % u celokupnoj populaciji.

Ove godine dan starijih osoba obeležava se u uslovima pandemije korona virusa, pa je neophodno istaći značaj nadležnih institucija, udruženja i saveza koji će im olakšati ograničeno kretanje i promenu životnog ritma, pružiti im neophodnu pomoć i podršku i odgovorno doprinositi njihovom kvalitetnijem životu, dostojanstvu i samovrednovanju.

Današnja svečana sednica upotpunjena je izložbom slika akademskih slikara u penziji.

Kurir.rs/PUPS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track