PRVI U SVETU OBORIO AVION IZ TOPA: Radoje Raka Ljutovac iz Poljne kod Trstenika svetska legenda artiljerije!
Foto: Kurir/Ž.M.

ušao u sve svetske vojne enciklopedije

PRVI U SVETU OBORIO AVION IZ TOPA: Radoje Raka Ljutovac iz Poljne kod Trstenika svetska legenda artiljerije!

Srbija -

Septembar je bio srećni mesec u životu Radoja Rake Ljutovca, iz Poljne, kod Trstenika- rođen je 4. 9. 1887, 30. 9. 1915. je ispalio svoj čuveni artiljerijski plotun iz topa i prvi u Srbiji i celom svetu oborio neprijateljski avion i ušao u sve svetske vojne enciklopedije.

Trsteničani su odali počast svom velikanu – polaganjem cveća na njegov spomenik u centru grada, na čelu sa predsednicom opštine Milenom Turk. Spomenici ovom ratnom heroju podignuti su u njegovom rodnom selu i na Metinom brdu, kod Kragujevca, gde se 30. septembra 1915. godine i zbio ovaj događaj. Tada su neprijatelji napadali Kragujevac, a krenula su i tri agresorska aviona iz pravca Lapova. Srpske jedinice su se branile pešadijskim naoružanjem, a iz aviona je na grad bačeno 45 bombi, od kojih 16 na Vojno tehnički zavod i 8 na železničku stanicu.

foto: Kurir/Ž.M.

Kada se 1915. godine ponovnoj agresiji Austro Ugarske na Srbiju pridružila i Nemačka, Radojeje dobio vojni raspored u dopunski bataljon artiljerijskog puka „TanaskoRajić“ i došao u specijalnu jedinicu, tek formiranu Protivavionsku bateriju, koja je bila stacionirana na Metinom brdu, da branila grad, Vojno tehnički zavod i druge strateške objekte.

Raka se izdvojio od grupe vojnika skočio na top, opalio i razbio avion, koji se odmah srušio. Avion je pao na gradsku ulicu, a Raka je odmah stigao konjem sa položaja, salutirao i odao počast poginulim pilotima. Za ovaj veliki podvig odmah su usledila pohvale, nagrade i priznanja. Odmah je dobio čin kaplara, kasnije na Solunskom frontu unapređen je i u čin narednika, odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima, medaljama Albanskaspomenica i Spomenica rata, a ispevana je i pesma u humorističko satiričnom stilu “Zalud Švabo, jeroplani beli”.

foto: Kurir/Ž.M.

Ovaj hrabri artiljerac je učestvovao i u balkanskim ratovima 1912.i 1913. godine i dao je doprinos oslobođenju Srbije od Turskog viševekovnog ropstva i odbrani od agresije iz Bugarske

Posle rata i demobilizacije, Raka je u Trsteniku otvorio trgovinsku radnju mešovite robe.

Godine 1938. u Beogradu je održana vojna parade jedinica Vojske Kraljevine Jugoslavije, povodom 20-godišnjice proboja Solunskog fronta, oslobođenja Srbije i završetka Prvog svetskog rata, a kao počasni gost njegovih artiljeraca je prisustvovao i Raka Ljutovac, zajedno sa drugim visokim oficirima i drugim važnim gostima.

Raka se dva puta ženio, svoju decu nije imao, ali je pomagao mlade na razne načine. Živeo je u slozi sa rođenom braćom, a posle upokojenja svu svoju imovinu ostavio je opštini, sudu, banci i braći. Potomci, čukununuci Ljutovac i danas brinu o rodnoj kući slavnog pretka.

foto: Kurir/Ž.M.

Pošto Trstenik nije imao muzej, Rakina supruga je 1976. godine poklonila Narodnom muzeju u Kruševcu brojna dokumenta i odlikovanja Rake Ljutovca i to: Orden Karađorđeve zvede sa mačevima, Medalja „Albanske spomenice“ sa poveljom, Medalja „Spomenice rata“ za oslobođenje i ujedinjenje 1914—1918. godine

Trstenik se svom velikom junaku odužio i na originalan način - 17. septembra 2007. godine u ovom pomoravskom gradiću bio je u upotrebi posebni poštanski žig u njegovu čast i besmrtnu slavu.

Artiljerijsko-raketne jedinice protivvazdušne odbrane Vojske Srbije 30. septembara obeležavaju kao Dan roda, u znak sećanja na veliki podvig Rake Ljutovca - prvo obaranje neprijateljskog aviona u Srbiji i u celom svetu

Kurir.rs/Živomir Milenković/Foto: Ž.M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track