SAOPŠTENA IMENA OVOGODIŠNJIH LAUREATA: Prsten Despota Stefana dodeljen Ljubomiru Simoviću
Foto: Ž. M.

Dodeljene ovogodišnje nagrade KK „Bagdala“ iz Kruševca

SAOPŠTENA IMENA OVOGODIŠNJIH LAUREATA: Prsten Despota Stefana dodeljen Ljubomiru Simoviću

Srbija -

Književni klub „Bagdala“ iz Kruševca saopštio je danas imena ovogodišnjih laureata. Prsten Despota Stefana Lazarevića dodeljen je akademiku Ljubomiru Simoviću, a nagrada časopisa „Bagdala za decu“profesoru dr Predragu Jašoviću iz Paraćina.

- Delo našeg laureata, akademika Ljubomira Simovića, kome Bagdala dodeljuje Prsten Despota Stefana Lazarevića, pripada samom vrhu naše današnje književnosti. Razuđenost njegovog stvaralačkog opusa je višestruka: od poezije, proze, esejistike, drame, likovne kritike, putopisa, prevoda, do priređivača mnogih naučnih zbornika i drugih aktivnosti značajnih za srpsku kulturu.Treba odmah reći da se u sveukupnom stvaralačkom opusu ovog dela nalazi poezija , čije će unutrašnje koheziono jezgro, ovom trenutku srpske književnosti dati njene najvrednosnije tokove, izjavio je pesnikQubišaĐidić, predsednikžirija.

Kada je 1958.objavio prvu knjigu pesama Slovenske elegije,srpska književnost je nagovestila onog autora koji će izvornost i lepotu srpskog jezka ubaštiniti u svoje najmoćnije duhovne plodove koji će se nastaviti u daljem bogatom opusu zbirkama Veseli grobovi (1961), Poslednja zemlja (1964), Šlemovi(1967), Vidik na dve vode (1980), Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici(1983) Istočnice(1983) i dr.Iste vrednosnice kvalifikuju i njegove drame Hasanagnica (1973), Čudo u Šarganu (1974), Putujuće pozorište Šopalovići (1985) i Boj na Kosovu (1984), prozu Užice sa vranama (1996) ili Snevnik (1998)…

Duboko utemeljen u svoje vreme, Simović će proći kroz nekoliko ratnih strahota u kojima će se rvati sa pripitomljavanjem zla (pomenimo samo njegovu Baladu o Stojkovićima, užasne prizore smrti iz Užica sa vranama, ili u dramskim prizorima u Šopalovićima ili Čuda u Šarganu).

Ako je s jedne strane u ovoj poetici strujalo osećanje himničnosti kojim se klikće i slavi život, lepota i ljubav, makar u malim stvarima a velikim doživljajima, s druge strane su elegične slike koje sve to poništavaju u mnogo većim razmerama zala i nesreća. Tako bi Simovićev mit o svetu, ovde kondenzovan, u njegovom iskustvu bio mit čoveka koji je rasvetljavao sredinu XX i početak XXI veka.Sa osećanjem „vremena ispalom iz zgloba“ što nagoveštavaju i neki njegovi britki naslovi Vidik na dve vode, Duplo dno, Igla i konac, Galop na puževima, Guske u magli…

Đidić je izjacvio da kadaakademikaSimovića Kruševac preko Bagdale danas venčava Prstenom Despota Stefana Lazarevića, mi se podsećamo da je na stranicama “Bagdale” sarađivao tokom našeg 60-togodišnjeg kontinuiteta.

Nagradu “Branislav L. Lazarević”, za 2020. godinu koju dodeljuje časopis „Bagdala za decu i mlade“ - izdavač Književni klub „Bagdala“)dobio je univerziteski professor, pesnik I književnikritičardrPredragJašovićizParaćina.

U širokoj književnoj razuđenosti Predraga Jašovića (kao pesnika, književnog kritičara, priređivača značajnih naučnih publikacija, vrsnog pedagogoga i profesora u više visokoškolskih ustanova i instituta – magistrirao je na delu Dositeja Obradovića, a tema doktorske teze je bila Religiozna tematika i kosovski motivi u poeziji srpskih modernista – predavača na Učiteljskom fakultetu u Jagodini, Institutu za srpsku kulturu u Leposaviću, Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, Visokoj školi u Aleksincu), za Bagdalinu nagradu koja nosi ime značajnog dečjeg pesnika Branislava L. Lazarevića, opredelilo nas je Jašovićevo književno agažovanje kao tumača savremene srpske dečje literature.

Pored knjige Tanspozicije književnosti za decu (2008), Jašović se javlja kao vrstan tumač dela savremenih srpskih pisaca za decu objavljujući kritičarske osvrte i naučne priloge u mnogim savremenim glasilima (Detinjstvo, Danica, Savremenik, Književne novine, Rasinski glasnik, Koraci i dr).Aktivan je saradnik Zmajevih dečjih igara, Dana Miroslava Antića, nagrade Sima Cucić za najbolju naučnu knjigu u oblasti dečje književnosti itd.

Ako je Bagdalina misija bila bila na tom putu (u čijoj tradiciji je ostao i časopis Bagdala za decu i mlade, koji ovu nagradu i dodeljuje) da podstiče i otkriva i pisce posebno u unutrašnjosti zašto se zalagao i jedan od osnivača Bagdale B.L.Lazarević, onda je Jašović, upravo takvim svojim pristupom, opravdao ovo priznanje, posebno i knjigama kakve su Književne pritoke I, II i III sa piscima Jagodine, Ćuprije, Niša, Paraćina, Kruševca…Između ostalog i na stranicama Bagdale za decu oglašavao se dragocenim prilozima.

Kurir.rs/ Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track