210 GODINA OD BOJA NA LOZNICI: Velika pobeda srpskih ustanika dostojno se obeležava dvodnevnim svečanostima
Foto: T.Ilić

jubilej

210 GODINA OD BOJA NA LOZNICI: Velika pobeda srpskih ustanika dostojno se obeležava dvodnevnim svečanostima

Srbija -

LOZNICA – Veliki jubilej 210 godina od Boja na Loznici biće obeležen prigodnim programom 15. i 16. oktobra u ovom gradu. Prvoga dana će u porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, od 18 časova, biti održana svečana akademija na kojoj će besednik biti Vasilije Đukanović, profesor istorije, a nastupiće i loznički guslar Milutin Đuričić i Crkveni hor ‘’Sveti Roman Slatkopojac“.

foto: T.Ilić

U petak će na istom mestu, u podne, biti održan parastos čuvarima Loznice, a pomen će služiti vladika šabački Lavrentije i loznički sveštenici. Posle obraćanja episkopa Lavrentija i gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića, izložbu na otvorenom posvećenu boju otvoriće istoričar GoranVilić. Pola sata kasnije biće izveden dramsko-muzički program ‘’Boj na Loznici“ u kome učestvuju dramski umetnici Zoran Ćosić, Gorica Popović, Marko Gvero, Marija Stokić kao i hor ‘’Nokturno’’.

Obeležavanje velikog jubileja organizuju Grad Loznica, Crkvena opština staroloznička i Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“. Inače, Boj na Loznici dogodio se 1810. godine, a najznačajnija bitka vođena je 5. i 6. oktobra, po starom kalendaru. Predvođeni Ali pašom Vidajićem 30.000 Turaka spustilo se niz Drinu do Tičar polja kod Loznice. Pod vođstvom lozničkog vojvode Ante Bogićevića utvrđene gradske bedeme branilo je 1.200 Srba. Dvanaest dana trajala je opsada Loznice, a braniocima je u pomoć stigao Karađorđe sa vojskom Šumadije i 200 kozaka. Pobedu srpske vojske kod Loznice opevao je guslar Filip Višnjić.

foto: T.Ilić

U Loznici danas na jednu od najvećih pobeda u Prvom srpskom ustanku podsećaju ostaci gradskih bedema kod stare crkve, grob Ante Bogićevića i spomenik Filipu Višnjiću u njenoj porti, kao i nekoliko stihova iz ’’Boja na Loznici“ postavljenih na hram povodom stogodišnjice bitke.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track