danju će se oglašavati kako bi podsetila na veliki gubitak

ZVONA ZA PATRIJARHA: Svakog sata u narednih 40 dana zvoniće na Sabornom hramu u znak žalosti

Srbija -

NIŠ - Niška episkopija je odlučila da 40 dana svakog sata zvona zvone na Sabornom hramu u Nišu povodom smrti patrijarha Irineja čime će se pokazati velika žalost među građanima čiji je duhovni otac bio punih 35 godina.

U Eparhiji saznajemo da se zvona verovatno neće čuti u toku noći, ali danju će se oglašavati kako bi podsetila na veliki gubitak.

Nišlije sporadično posećuju niške crkve i pale sveće za pokoj duši preminulom patrijarhu. Jedan od njih je Petar Stojanović koji živi u Montrealu (Kanada), a kući u Nišu ga je sačekala tužna vest.

- Nek' je večna slava čoveku koji nas je mnogo zadužio. Ja živim daleko i upravo zato me je pogodila Irinejeva smrt. Ne mogu ništa više od toga što ću da zapalim sveću i trudim se da idem putem pravoslavlja koji je on negovao - rekao na nam je Stojanović.

1 / 3 Foto: M.S.

Bivši direktor narodnog muzeja u Nišu među prvima je došao da zapali sveću.

- Među nama je vladalo veliko poštovanje. On nam je nekako u amanet, nama Nišlijama, ostavio da se potrudimo da napravimo u Nišu crkveni muzej. O tome smo dugo pričali. Bio je to divan duhovnik, pun razumevanja - rekao je Popović.

Njegov parohijan, Mladen Đorđević kaže da je patrijarh dok je bio Irinej izuzertno cenio njegovo zalagenje oko poslova u crkvi.

- Razumeli smo se pogledom šta treba u crkvi uraditi. Izuzetno je cenio što sam ja odvajao vreme i dolazio da pitam da li nešto treba da se uradi, a oko crkve ima milion poslova. ne izgleda sve ovako lepo samo od sebe - priča Đorđević.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track