LOZNICA PRAVI TAKTILNE STAZE: Briga o slepim i slabovidim osobama
Foto: T.Ilić

odlična vest

LOZNICA PRAVI TAKTILNE STAZE: Briga o slepim i slabovidim osobama

Srbija -

LOZNICA - Korisnici belog štapa, odnosno slepe i teže slabovide osobe u Loznici imaju velike poteškoće prilikom kretanja po gradu zbog nepristupačnog okruženja, otežanog pristupa većini javnih objekata, neprilagođene saobraćajne infrastrukture, pre svega trotoara.

Kako je potvrđeno u lozničkom JP ‘’Loznica razvoj’’ u delu grada ti uslovi biće popravljeni najkasnije do početka proleća izradom taktilnih staza.

Taktilne staze, Loznica
foto: T.Ilić

Posle nedavnog susreta predstavnika Saveza slepih Srbije i Nacionalne asocijacije osoba sa invaliditetom sa Vidojem Petrovićem, gradonačelnikom Loznice, dogovoreno je da u centru grada, tačnije nedavno rekonstruisanim Ulici Svetoga Save i Bulevaru Dositeja Obradovića, gde su prostorije Međuopštinske organizacije slepih Srbije u Loznici, budu urađene prve taktilne staze. Njihova izgradnja biće finansirana iz lokalnog budžeta, a biće urađene tako da budu deo postojećih trotoara na te dve lokacije. Za slepe i teže slabovite osobe, kako je najvaljeno, u Ulici Svetoga Save biće postavljeni i semafori sa zvučnom signalizacijom kakvih do sada nije bilo u gradu. Poslednjih godina u Loznici su rekonstruisane gotovo sve ulice u samom gradu i prilikom tih radova one su obaranjem ivičnjaka prilagođene kretanju slepih, teže slabovidih osoba kao i onima koja koriste invalidska kolicima, da im se olakša pristup trotoaru prilikom prelaska kolovoza.

Radovi na taktilnim stazama ukoliko vremenske prilike dozvole biće završeni i pre proleća, kažu nadležni, a sigurno je da će ovo biti prvi, važan korak ka poboljšanju uslova za bezbedno i lakše kretanje slepim i teže slabovidim osobama u jednom delu grada. Taktilne staze su reljefno izdignute površine namenjene lakšoj orijentaciji slepih i slabovidih koji korišćenjem belog štapa ili hodom preko takve staze dobijaju informacije koje im olakšavaju kretanje.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja