VRELO ISTORIJE OTKRIVENO NA GRADILIŠTU U NIŠU: Neprocenjivo arheološko blago ugledalo SVETLOST DANA posle 1.500 godina
Foto: Profimedia

lokalitet odmah zaštićen

VRELO ISTORIJE OTKRIVENO NA GRADILIŠTU U NIŠU: Neprocenjivo arheološko blago ugledalo SVETLOST DANA posle 1.500 godina

Srbija -

Tokom pripremnih radova za podizanje stambenog kompleksa u niškom naselju Pantelej otkriveni su veoma očuvani cevovodni i zidni kanali što ukazuje da je to bio jedan od glavnih pravaca vodosnabdevanja antičkog Naisusa.

Da u prebogatoj istorijskoj i kulturnoj riznici Niša ima još blaga za koje se ne zna potvrđeno je minulih meseci u gradskom naselju Pantelej. Nekoliko stotina metara od desne obale Nišave, tokom pripremnih radova za izgradnju kompleksa stambenih zgrada, otkrivena je veoma očuvana trasa rimskog vodovoda.

- Pretpostavlja se da potiče iz perioda od 3. do 5. veka nove ere - rekao je arheolog iz Zavoda za zaštitu spomenika Aleksandar Aleksić.

Ovaj arheološki lokalitet, prema njegovim rečima, trenutno je zaštićen. Radovi su prekinuti na oba gradilišta na Bulevaru Svetog Pantelejmona, odnosno na lokaciji "Podvinik" jer su na oba otkrivene dve faze vodovoda, cevovodni i zidni kanali, što ukazuje da se radi o jednom od glavnih pravaca vodosnabdevanja antičkog Naisusa.

Do sada su otkrivena samo dva slična, ali manja kraka antičkog vodovodnog sistema: jedan na "Medijani" koji je nažalost uništen i drugi kod "Malog Ribnika".

Kako je objašnjeno, značaj najnovijih otkrića je u tome što se za ovaj pravac rimskog vodovoda do sada nije znalo, a da se njegovim tragom može pratiti razvoj rimskog Naisusa, koji je svoj procvat doživeo upravo u 4. i 5. veku, tačnije u vreme imperatora Konstantina, koji je u njemu i rođen. Takođe, dalja istraživanja će svakako značajno unaprediti stručna i naučna saznanja o Konstantinovom gradu.

Očekuje se donošenje odluke o privenom stopiranju radova na arheološkom lokalitetu, odnosno o tome kako da se gradnja nastavi, a da se ne ugrozi vredno nalazište.

Jedno je sigurno - budući žitelji stambenog kompleksa u Panteleju imaće privilegiju da žive na vrelu istorije.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track