KRUŠEVAC SE SEĆA ĐORĐA JOVANOVIĆA: Autor je Spomenika kosovskim junacima po kome je ovaj grad prepoznatljiv
Foto: Kurir/Ž.M.

rođen u novom sadu kao najmlađe 7 dete

KRUŠEVAC SE SEĆA ĐORĐA JOVANOVIĆA: Autor je Spomenika kosovskim junacima po kome je ovaj grad prepoznatljiv

Srbija -

Pre 160 godina, 21. januara 1861. godine rođen je Đorđe Jovanović, autor Spomenika kosovskim junacima, dela po kome je Kruševac prepoznatljiv

Jovanović je bio srpski vajar, član Srpske kraljevske akademije, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu.

- Kao jedan od osnivača Umetničke škole, iz koje je kasnije nastala Umetnička akademija, Jovanović je bio veoma posvećen pedagoškom radu. Najznačajniji deo njegovog stvaralačkog opusa predstavljaju javni spomenici i portreti, među kojima posebno mesto zauzimaju Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, Knezu Milošu u Požarevcu, Josifu Pančiću, Kosti Taušanoviću, Vuku Karadžiću i Vojvodi Vuku u Beogradu, kao i niz spomenika na beogradskom Novom groblju - piše Vikipedija o Đorđu Jovanoviću.

Kruševac
foto: Kurir/ Ž.M.

Jovanović je rođen u Novom Sadu kao najmlađe sedmo dete, u porodici grčkog porekla, od oca Nikole koji bio je učitelj i majke "lepe Grkinje" Johanide ili Jovanke.

Porodica se preselila zbog očeve službe u Požarevac, gde je završio on osnovnu školu. Po završenoj beogradskoj Realci 1882. godine, upisao je Veliku školu u Beogradu, gde je na Tehničkoj školi, na odseku za arhitekturu, studirao godinu dana. Studije je prekinuo zbog odlaska u Beč gde je 1884. upisao Akademiju likovnih umetnosti. Već naredne godine prešao je u Minhen, i nastavio studije na Akademiji. Život ga je 1887. odveo u Pariz gde je dilomirao vajarstvo 1890 postavši prvi srpski akademski vajar.

On je jedan od osnivača slikarskog društva Lada i njen član do 1910. Bio je i član i umetničkog društva Medulić. Posle Prvog svetskog rata ponovo je bio član Lade. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika Beograda. Preminuo je 23. marta 1953. godine u Beogradu, u 92. godini.

(Kurir.rs/ Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track