BOLESNA PROVOKACIJA NEONACISTA U NOVOM SADU: Uoči dana sećanja na Holokaust, na bilbordu ispisali esesovske simbole
Foto: 021.rs

ovo nije prvi put

BOLESNA PROVOKACIJA NEONACISTA U NOVOM SADU: Uoči dana sećanja na Holokaust, na bilbordu ispisali esesovske simbole

Srbija -

Antisemitski grafiti ponovo su bili ispisani na bilbordu sa fotografijom novosadske Sinagoge, a koji se nalazi na ulazu u tunel Mosta slobode sa sremske strane. U međuvremenu grafiti su uklonjeni.

Na bilbordu koji je deo kampanje za turističku promociju Novog Sada i koji je i pre mesec bio na meti vandala, opet su bile ispisane antisemitske poruke u vidu precrtane Davidove zvezde, neonacističkog keltskog krsta, skraćenice "SS" za nacističke vojne jedinice "Schutzstaffel" i drugo.

Novi grafiti mržnje su se pojavili neposredno pred Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta koji se obeležava 27. januara na godišnjicu oslobođenja nemačkog nacističkog logora Aušvic-Birkenau u Poljskoj koji je oslobodila Crvena Armija. Ovaj dan ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

grafit
foto: 021.rs

Gradske službe su nakon prijave o pojavi grafita mržnje prekrečile iste. Kako su za 021.rs naveli u Gradskoj kući, komunalni inspektor je dao nalog da se uklone grafiti koji je ispisalo NN lice, što je potom i učinjeno. U Gradskoj upravi su poslali i fotografiju bilborda nakon prekrečavanja grafita.

Podsetimo da ovo nije prvi put da se u Novom Sadu pojavljuju antisemitski grafiti i da je to postala sada stalna pojava. Prethodne antisemitske poruke na istom mestu su obrisane odmah, tako da se očekuje da lokalna vlast isto i sada uradi.

Podsetimo da su u zadnjih malo više od godinu dana između ostalog zabeleženi antisemitski grafiti na Detelinari, na Novom naselju, a na Satelitu u dva slučaja prvo 2019, a potom i početkom 2020.

(Kurir.rs/021.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track