SAVINDAN OBELEŽEN U SVIH 26 VRTIĆA U NIŠU: Mališani priredbom proslavili Svetog Savu
Foto: PU Pčelica

Centralna proslava Savindana organizovana je u vrtiću Panda

SAVINDAN OBELEŽEN U SVIH 26 VRTIĆA U NIŠU: Mališani priredbom proslavili Svetog Savu

Srbija -

NIŠ - Savindan, školska slava, obeležena je u svih 26 vrtića Predškolske ustanove „Pčelica“ u Nišu. Poštujući propisane epidemiološke mere, svaki vrtić je svečanom priredbom i običajima slave obeležio dan najvećeg srpskog svetitelja, Svetog Save.

Centralna proslava Savindana organizovana je u vrtiću Panda. Uz himnu i recitacijama o Svetom Savi pokazali su da je ovaj svetac duboko ukorenjen na ovim prostorima. Obeležavanju slave i priredbi mališana u vrtiću Panda prisustvovao je i predsednik gradske opštine Crveni krst, prof.dr Miroslav Milutinović.

Nis, Savindan, deca, vrtic, vrtici, poslao dopisnik 27.1.2021., poslao dopisnik
foto: PU Pčelica

Tom prilikom direktorki JPU „Pčelica“ Svetlani Mitić uručio je knjige namenjene vrtićima na teritoriji opštine Crveni krst. Čestitajući slavu direktorki, deci i zaposlenima poželeo je da se praksa dobre saradnje između ove vaspitno obrazovne ustanove i opštine nastavi i dalje.

Direktorka Svetlana Mitić čestitala je mališanima školsku slavu i istakla značaj obeležavanja Svetog Save od malih nogu.

- Na taj način mališanima se omogućava da svestrano upoznaju i usvoje duhovnu zadužbinu ovog sveca ali i stvaralaštvo srpskog naroda utemeljeno na toj zadužbini, rekla je Mitićeva.

Čestitajući prosvetni praznik kolegama, Mitićeva je poželela svima koji rade sa decom da i dalje budu nadahnuti i imaju snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva.

Današnji dan je takođe proslavljen u svim školama u Nišu, ali i u porivatnim obdaništima. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, prvog književnika, zakonodavca, graditelja manastira i crkava i pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, a za školsku slavu ustanovljen je 1840.godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora iz Кragujevca. Posle poluvekovne zabrane od uvođenja, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track