NOVA PRAVILA ZAPREPASTILA SRBIJU: Ubuduće dozvoljeno držanje samo jedne mačke ili jednog psa u stanu POTREBNA I SAGLASNOST KOMŠIJA
Foto: Profimedia

odluka skupštine grada

NOVA PRAVILA ZAPREPASTILA SRBIJU: Ubuduće dozvoljeno držanje samo jedne mačke ili jednog psa u stanu POTREBNA I SAGLASNOST KOMŠIJA

Srbija -

Skupština grada Požarevca donela je juče odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada.

Još pre usvajanja predlog je izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama, najglasniji su bili vlasnici kućnih ljubimaca, ali za razliku od njih u lokalnom parlamentu vladalo je saglasje.

Nakon što u praksi bude usaglašena nova odluka, vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama moći će u stanu da drže najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca starosti. Na vratima stana moraće da stave natpis "čuvaj se psa". Ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na podvodniku. Ako pak žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, vlasnici se ograničavaju na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste.

U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu imati samo ako postoji saglasnost svih sustanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Vlasnik je dužan da izvrši vakcinaciju i obeležavanje životinje na način propisan zakonom.

Nova odluka propisuje i da opasnog psa na javnu površinu sme da izvodi samo punoletna osoba ukoliko životinja ima zaštitnu korpu, podvodnik i potvrdu o vakcinaciji, samo u periodu od 20 do sedam časova, a isključivo van prostora centralne gradske zone. Vlasnik psa ili mačke kod sebe mora imati kesu za izmet i treba da ga počisti.

Pravila za golubove i egzotične životinje

Golubovi se mogu držati u posebno izgrađenoj prostoriji na tavanu, terasi porodične kuće ili u posebno izgrađenom pomoćnom objektu i to samo u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina.

U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova, a u zajedničkom dvorištu mora postojati saglasnost svih sustanara. Vlasnici ezgotičnih životinja svoje ljubimce moći će da drže tako da ne povrede ili štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari.

Komunalno preduzeće će na javnim površinama postaviti table o zabrani kretanja pasa i mesta neograničenog kretanja (park za pse).

Nadzor nad primenom ove odluke vršiće komunalna inspekcija i milicija.

Ako ne drži životinje na propisan način pravno lice kazniće se sa 150.000 dinara, a rukovodilac u preduzeću 50.000 dinara, koliko je propisana kazna i za preduzetnika. Fizičko lice platiće 20.000 dinara, a upola manja kazna biće ako šeta opasnog psa suprotno novim propisima.

Neki od građana ocenili su da je odluka protivustavna te da Zakon o dobrobiti životinja ne ograničava broj ljubimaca već uslove u kojima žive. Jedna Požarevljanka je upitala šta da urade porodice koje imaju više od tri kućna ljubimca - koga da odaberu i izbace na ulicu što je poseban problem jer može povećati broj lutalica.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track