U VRANJU OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI I GODIŠNJICA POČETKA PRVOG SRPSKOG USTANKA: Na današnji dan Srbija je krenula na put ka slobodi
Foto: Kurir/T.S.

PREKRETNICA NAŠE ISTORIJE

U VRANJU OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI I GODIŠNJICA POČETKA PRVOG SRPSKOG USTANKA: Na današnji dan Srbija je krenula na put ka slobodi

Srbija -

Vranje je obeležilo Dan državnosti i godišnjicu Prvog srpskog ustanka. Svečanost je upriličena ispred bareljefa Voždu Karađorđu u centru grada.

Prisutnima se obratio predsednik Skupštine dr Dejan Tričković. On je rekao da je današnji dan simbol značajnih događaja koji su velikim slovima upisani u srpsku istoriju, kao i da predstavlja prekretnicu i početak borbe srpskog naroda protiv viševekovnog ropstva, ali i utemeljenje Srbije kao nezavisne države.

"Pod vođstvom Кarađorđa Petrovića u Orašcu 15. februara 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak i na taj način otpočet dugotrajni proces oslobođenja Srbije od Turaka. Mali, ali ponosan narod hrabro je stao u odbranu svoje slobode i države. Taj podvig, vredan divljenja označio je novu etapu u srpskoj istoriji i otvorio put ka toliko željenoj slobodi. Pored toga, na današnji dan 1835. godine u Кragujevcu proglašen je i prvi ustav Кneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav. Srbija je postala nezavisna kneževina i na taj način udareni su temelji srpske državnosti", rekao je Tričković.

Dan drzavnosti, Vranje
foto: Kurir/T.S.

On je dodao da je ovo prilika da se podsetimo njihove istrajnosti, odlučnosti i junačke borbe. Borbe koja je dugo trajala, ali ih nije obeshrabrila da odustanu.

"Nama, njihovim potomcima ostavljena je sloboda, taj najdragoceniji dar. Naša je obaveza i dužnost da gradimo budućnost u miru. Budućnost koja podrazumeva razvoj i unapređenje kvaliteta života u svim sferama. Potrebno je da težimo napretku lokalne zajednice i da svoje aktivnosti usmeravamo ka tome. U miru i slobodi ništa nije nedostižno i sve je moguće. Zbog toga, a u amanet našim potomcima, moramo sve učiniti da se naš grad i država konstantno razvijaju i napreduju u svim oblastima", istakao je predsednik Skupštine Dejan Tričković.

Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pukovnik Vladica Vučković sa saradnicima, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjskog Upravnog okruga Srećko Pejković, predstavnik gradske opštine Vranjska Banja, u ime PU Vranje načelnik Igor Živković sa saradnicima, u ime SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a Vranje, poštu je odao i predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije, Miroljub Stojčić sa saradnicima, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine i Udruženja Srpskih ratnih veterana Vranje. Sofija Stanković,

Učenica srednje Muzičke škole "Stevan Mokranjac" izvela je himnu „Bože pravde” i numeru "Ovo je Srbija".

(Kurir.rs/T.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track