POTRESNA IZLOŽBA U KRUŠEVCU: Stradanje Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac
Foto: Živomir Milenković

nikad ne zaboraviti

POTRESNA IZLOŽBA U KRUŠEVCU: Stradanje Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac

Srbija -

Izložba "Koncentracioni logor Jasenovac, 1941-1945" povodom 75 godina od proboja poslednje grupe logoraša i 80 godina od formiranja ovog velikog stratišta otvorena je u Narodnom muzeju u Kruševcu, a organizovana je pod pokroviteljstvom ministarstava odbrane i kulture i informisanja Srbije.

Postavka je delo JU "Donja Gradina" iz Republike Srpske i Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, a njeni autori su Tanja Tulenković i Dejan Motla. "Jasenovac je prikazan kao paradigma stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Nažalost, masovne grobnice nikada nisu otkopane, pa i danas postoje, a naše društvo mora da sazna šta se sve dešavalo sa Srbima pre 80 godina, kada je nastala NDH. Samo po broju žrtava, Jasenovac je bio treći logor u Drugom svetskom ratu", kaže recenzent dr Drago Njegovan.

Krusevac
foto: Živomir Milenković

Prema rečima pomoćnice sekretara Vlade Vojvodine Jelene Dobrović Bojanović cilj ove manifestacije je da se građani Srbije podsete na stradanje u zloglasnoj NDH i da stotine hiljada ubijenih ne budu zaboravljene.

"Istorija svedoči o nedelima u ovom delu Evrope nad kojima su se zgražavali čak i nacistički oficiri, a zločin je počinjen i nad budućim potomstvom, a trajao je 1.337 dana i po zverstvima i monstruoznosti je bez presedana u ljudskoj istoriji, istakao je istoričar Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu. Izložba se zatvara 10. aprila, a zainteresovani posetioci mogu da je vide od 8 do 20 sati svakoga dana. Posle Kruševca, Izložba će biti prikazivana i u drugim gradovima u Srbiji Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track