Grupa frankofonih ambasadora posetila Pokrajinsku vladu
Foto: Pokrajinska vlada

Grupa frankofonih ambasadora posetila Pokrajinsku vladu

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović održao je danas prvi sastanak sa delegacijom Grupe frankofonih ambasadora u Republici Srbiji, na kom je istaknuto da je saradnja na političkom, privrednom i kulturnom planu u zajedničkim interesu Srbije i AP Vojvodine i zemalja Frankofonije.

Mirović je naglasio da je AP Vojvodina zainteresovana pre svega za direktnu saradnju sa regijama u okviru tih zemalja.

"Saradnjom sa regijama i neposrednim kontaktima stvara se povoljan ambijent za uspostavljanje važnih partnerstava u privredi, ali i u turizmu, kulturi, nauci, visokom obrazovanju", rekao je Mirović.

Predsednik je istakao da je naša pokrajina poljoprivredno područje sa veoma dobrim rezultatima u toj oblasti, te da je AP Vojvodina zainteresovana da sa zemljama sa kojima ima tradicionalno trgovinsko partnerstvo – to partnerstvo i osnaži.

Grupa frankofonih ambasadora, Pokrajinska vlada, Igor Mirovic
foto: Pokrajinska vlada

"Do sada je iz frankofonih zemalja u Vojvodinu investirano milijardu evra, a ovde posluje 55 kompanija. Mi očekujemo da se broj direktnih investicija poveća, za šta smo obezbedili dobre tehničke uslove razvojem industrijskih zona širom Pokrajine, ali i velikim ulaganjem u putnu infrastrukturu", kazao je Mirović i dodao da će AP Vojvodina u narednih nekoliko godina biti premrežena auto-putevima, što je dodatno čini atraktivnom za ulaganje.

Predsednik je još naveo da je prilika za uspostavljanje kulturne saradnje i razmene sadržaja u toj sferi 2022. godina, kada će naš grad, Novi Sad, biti Evropska prestonica kulture.

Ambasador Egipta Amr Alguvejli, koji predsedava Grupi frankofonih ambasadora, kazao je da je današnji sastanak u Pokrajinskoj vladi otvorio vrata za buduću saradnju pre svega u ekonomiji, ali i u drugim obalastima.

On je rekao da Međunarodnu organizaciju Frankofonije, čiji je Srbija pridruženi član, čini 88 zemalja sa milijardu stanovnika, od kojih je 300 miliona frankofonih govornika. To je za Srbiju i AP Vojvodinu, kako je naveo, velika šansa za saradnju na svim poljima.

Grupa frankofonih ambasadora, Pokrajinska vlada, Igor Mirovic
foto: Pokrajinska vlada

Alguvejli je posebno istakao univerzitetsku saradnju i pohvalio napore Srbije i AP Vojvodine u promociji francuskog jezika i kulture kako na fakultetima, tako i u osnovnim i srednjim školama, ali i kroz podršku različitim manifestacijama.

U delegaciji Grupe frankofonih ambasadora bili su i ambasador Tunisa Seif Alah Redžeb, ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž, ambasador Кipra Demetrios Teofilaktu, ambasador Švajcarske Urs Šmid, ambasador Poljske Rafal Perl, ambasador Кambodže Vuta Tan, otpravnik poslova Ambasade Gvineje Almami Кobele Кeita i direktor Francuskog instituta Manuel Buar.

Grupa frankofonih ambasadora, Pokrajinska vlada, Igor Mirovic
foto: Pokrajinska vlada

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Foto: Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track