ŠAMPIONI PREDUZETNIŠTVA: Loznica najbolja među velikima
Foto: Kurir/T.I.

BRAVO

ŠAMPIONI PREDUZETNIŠTVA: Loznica najbolja među velikima

Srbija -

Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni su preduzetništva za 2020. godinu kao najuspešniji promoteri pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Loznica je najbolja u kategoriji velikih jer je tokom prošle godine između ostalog, oslobodila privredne subjekte plaćanja taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada, obaveze plaćanja izbacivanja i deponovanja smeća, kao i grejanja za one čiji poslovni prostor greje ‘’Toplana”. Navodi se i da su oslobođeni plaćanja naknade za zauzeće javne površine tokom cele minule godine.

Loznica na skali od 0 do 100 ima 63,0 indeks uspešnosti u podsticanju preduzetništva koji ocenjuje ostvarene rezultate u lokalnim samoupravama. U kategoriji iza nje su Stari Grad (61,7) i Vračar (40,0). Među lokalnim samoupravama srednje veličine pobednik je Krupanj koji je svojim lokalnim akcionom planom zapošljavanja za početnike u poslovanju predvideo bespovratna sredstva u iznosu od 250.000 do 300.000 dinara i za te namene iskorišćeno je 13,3 miliona dinara od čega je 30 odsto obezbedila opština, a 70 NSZ. U kategoriji malih lokalnih samouprava na trećem mestu našao se Mali Zvornik, a pobednik je CrnaTrava u kojoj je tokom 2020. osnovano 78 privrednih subjekata.

Takmičenje gradova i opština ‘’Šampioni preduzetništva 2020’’, pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i podršku projekta nemačke razvojne saradnje ‘’Reforma javnih finansija - Agenda 2030“ koji implementira GIZ. Cilj takmičenja bio je da se podstaknu lokalne samouprave na aktivno uključivanje u stimulisanje preduzetništva i legalnog poslovanja, kao i da se prepoznaju primeri najbolje prakse u Srbiji, odnosno podrži dalja primena onih podsticajnih mera koje daju najbolje rezultate, što je posebno važno u vreme aktuelne pandemije koronavirusa, stoji u saopštenju NALED-a.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track