ČISTILI POTOK I ŠUMICU: Mladi u Loznici pokrenuli ekološku akciju FOTO
Foto: Kurir/T.I.

OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE

ČISTILI POTOK I ŠUMICU: Mladi u Loznici pokrenuli ekološku akciju FOTO

Srbija -

Šumica u delu Loznice kroz koju prolazi staza danas je bila puna dece, mladih i odraslih koji su krenuli u akciju da iz nje i potočića koji tuda teče uklone smeće, plastične i staklene flaše, neupotrebljive automobilske gume i ostalo što je tu bilo pobacano. Inicijativa je potekla od mladih koji žive u ulicama “27. marta”, “Nikole Tesle” i “Rađevskoj”, podržalo ih je nekoliko starijih ljudi iz komšiluka, a akciji su se mogli priključiti svi koji žele čistu životnu sredinu.

Jedni od pokretača današnjeg čišćenja su sestra i brat, Nataša i Dušan Tasić koji su svojski zasukali rukave i zajedno sa svojim komšijama, prijateljima, drugarima i sugrađanima ‘’napali’’ smeće.

- Kada sam se doselo najviše smo se igrali u ovoj šumici. Međutim, i tada je bilo dosta smeća, bačenih dušeka, svega i svačega, u potoku su zasvršavale čak mrtve životinje. Ova akcija mnoga znači za nas, za šumu, za sve one koji ovuda prolaze. Mogao bi ceo grad, svako u svom naselju da krene sa ovakvim akcijama i da očisti okruženje od smeća. Drago mi je što su došli i deca, mladi i stariji da pomognu – kaže trinaestogodišnji Dušan, učenik sedmog razreda OŠ ‘’Anta Bogićević’’.

1 / 6 Foto: Kurir/T.I.

Njegova sedamnaestogodišnja sestra Nataša je srednjoškolka, smer tehničar za zaštitu životne sredine, tako da je na ‘’svom terenu’’.

- Ovo je bilo preko potrebno kraju u kome živimo, a pretvorio se u deponiju. Narod je nemaran i svo smeće izbacuje ovde nesvestan posledica. Nadam se da će ovakvih akcija biti više, da će se proširiti na naš grad, celu zemlju, da ojača ekološka svest. Bitno je da ovo posle današnje akcije ostane čisto, a ne da neko tu ponovo baca smeće u pokvari uloženi trud i lepotu ovog dela grada – rekla je ona pa odgurala kolica sa nekoliko džakova smeća.

Oni koji su se danas dohvatili posla iz potoka su vadili gume, flaše, a za tili čas su džakovi bili puni smeća prikupljenog iz šumice kroz koju protiče potočić toliko zatrpan prljavštinom da je dobio sivu boju. Učesnici akcije kažu da neće uspeti danas da urade sve, objašnjavaju da je uzvodno duž potoka još više smeća, ali će bar deo šumice kroz koju ide staza i koriste je mnogi žitelji ovog naselja, susednog Lagatora, ali i šetači, sada izgledati čistije i lepše. Nadaju se da će takav i ostati.

Akciju je podržalo lozničko KJP ‘’Naš dom’’ koje je dalo stotinu velikih džakova za smeće, rukavice i nekoliko grabulja, a njihovo vozilo transportovaće na deponiju sve što je prikupljeno. Mladi su osim akcije čišćenja pokrenula i inicijativu da im se u obližnjem parkiću uredi igralište. Zahtev je, kažu, početkom meseca predat na pisarnicu gradske uprave i sada se čeka odgovor nadležnih.

Na kraju su smećem napunili oko 200 džakova, a u obližnjem parku su zajednički posadili jednu lipu da ih podseća na ono što su danas uradili.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track