AKUTNA LEUKEMIJA JE UBILA OVOG MOMKA: Sada se prodaju njegova dela, kroz njih MILJANOV NEPOBEDIVI DUH NASTAVLJA DA ŽIVI (FOTO)
Miljan u trenucima kada je bio zdrav, Foto: Privatna arhiva

PODMUKLA BOLEST KOJA UBIJA

AKUTNA LEUKEMIJA JE UBILA OVOG MOMKA: Sada se prodaju njegova dela, kroz njih MILJANOV NEPOBEDIVI DUH NASTAVLJA DA ŽIVI (FOTO)

Srbija -

Akutna leukemija, podmukla bolest o kojoj se malo govori, ubila je Miljana Tomovića (35) iz Aranđelovca, ali njegova porodica ne da da on padne u zaborav.

Miljan Tomović bio je atipičan primer svoje generacije.

Nije voleo ništa materijalno.

Radio je egzistencije radi, a živeo za dane vikenda kada je uživao u prirodi, u svojim velikim ljubavima, ribolovu i fotografiji. Kako kaže njegov brat Ivan, obožavao je Miljan ljude, životinje, prirodu.

A onda je došla podmukla bolest - akutna mijeolidna leukemija, bolest o kojoj se malo zna, a još manje govori.

O životnoj priči Miljana koji je umro u 35-oj godini za Kurir priča njegov brat Ivan, koji se danas bori za to da se poveća svest o registru davalaca koštane srži.

- Miljan je dijagnozu dobio krajem marta 2019. godine. Preminuo je u aprilu 2020. godine. Nisam mu stigao na sahranu jer ne živim u Srbiji. Kada sam došao u Srbiju, na snazi je bio policijski čas, sećam se da smo jedva poneka kola videli kad smo dolazili... - priča Ivan, nastavljajući priču o muci koju je njegov brat preživeo, a potom i preminuo jer nije imao srodnog i nesrodnog donora koštane srži.

- Moj brat, Miljan Tomović, je preminuo prošle godine 21. aprila. (što je inače svetski dan borbe akutnih leukmija) u svojoj 35 godini na odeljenju za transplantaciju matičnih ćelija koštane srži Klinike za hematologiju KCS u Beogradu jer se sa transplantacijom zakasnilo - u Srbiji nije bilo adekvatnog donora. Najpre je jedan donor pronađen preko svetskog registra, ali je on odustao od davanja koštane srži, a sledeći nije bio potpuno podudaran. I kada su stigle ćelije tog drugog donora, već je bilo kasno jer se bolest vratila - rekao je Ivan objašnjavajući sve pukim brojkama.

Miljana ni bolesnog vedar duh nije napustio
Miljana ni bolesnog vedar duh nije napustiofoto: Privatna arhiva

- U Srbiji, Nacionalni registar donora koštane srži sa nepunih 9.000 registrovanih je apsolutno neadekvatan da se obolelima od akutnih leukemija pruži šansa za izlečenje. Primera radi, Hrvatski registar ima više od 80.000 registrovanih (2016. godine su imali više od 50.000). Naučno je dokazano da kada je donor sa istog geografskog područija kao i bolesnik, značajno se povećava procenat uspešnosti transplantacije (preko 30 odsto). Stoga je neophodno da prestanemo da se oslanjamo da donore iz svetske baze i značajno povećamo sopstveni registar - izričit je Ivan, koji ni posle smrti brata Miljana ne odustaje od borbe.

- U saradnji sa udruženjem Leuka, čiji se volonteri jedini u Srbiji bave ovom problematikom kao i prikupljanjem trombocita koji uvek nedostaju (a što je poseban problem sam po sebi), organizovao sam izložbu fotografija mog brata Miljana, iz njegove privatne arhive, i edukativnu tribinu. Cilj nam je da nakon te i ostalih akcija planiranih za ovu godinu registar podignemo na makar 20.000 donora - rekao je Ivan i dodao da je potrebno da se probudi svest javnosti da bi se ovaj problem dugoročno rešio.

Izložba pod nazivom: Miljan - Snaga Nepobedivog Duha će biti otvorena 24. aprila u Paviljonu Knjaz Miloš, popularnoj Biveti u Parku Bukovičke Banje u Aranđelovcu.

Cilj organizatora ove izložbe je da se odškrine prozor u život autora ovih fotografija i njegove čežnje za izlečenjem koje nikada nije stiglo, a javnosti podigne svest i skrene pažnja na važnost doniranja krvi, odnosno trombocita kao i značaj povećanja broja registrovanih u nacionalnu bazu HLA tipizacije (donora koštane srži) kako bi se obolelima od akutnih leukemija pružila mogućnost za adekvatno lečenje. Mnogima od obelilih na taj način bi se produžio život, a nekima od njih i otvorio put do potpunog izlečenja koje kod nas i dalje kaska u poređenju sa svetskim prosekom i svodi se na nivo statističke greške.

Sve fotografije će tokom trajanja izložbe biti ponuđene na aukciju zainteresovanima, a sav novac prikupljen ovim putem biće uvećan istim iznosom i doniran organizaciji ‘’Leuka’’ odnosno udruženju obelelih od leukemija, kako bi im se olakšao i omogućio nesmetan rad na podizanju svesti nacije i podrške obolelima.

Fotografije koje je Miljan napravio i zdrav i bolestan, a koje će se prodavati 24. aprila možete pogledati u galeriji ispod:

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Svetski dan Akutnih leukemija, obeležava se 21.aprila.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video:

01:23

Beograd u trci za prestižnu nagradu Zelena prestonica Evrope

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track