Najnovije vesti

NOVI SAD ĆE PODRŽATI BUDVU U KANDIDATURI ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2028. GODINE
Foto: Grad Novi Sad

NOVI SAD ĆE PODRŽATI BUDVU U KANDIDATURI ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2028. GODINE

Vesti
14:09h

Predstavnici pobratimskih gradova Novog Sada i Budve sastali su se danas u Gradskoj kući u Novom Sadu, a nakon toga prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Opštine Budva Marko Carević, direktor Fondacije ''Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture'' Nemanja Milenković i menadžer Opštine Budva Nemanja Kuljača.

Dominantna tema ovog susreta je želja Budve da se, sa još tri opštine u Boki Kotorskoj, kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine. Novi Sad je iskazao spremnost da sva stečena znanja stavi na raspolaganje kako bi se Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi pripremili za taj proces na najbolji mogući način.

Pomagali smo i Banjaluci koja je za nijansu izgubila od jednog norveškog grada. Sada smo još iskusniji nego pre sedam godina kad smo bili na samom početku.

Razgovarali smo o konkretnim stvarima, a direktor Fondacije će im pokazati dva značajna infrastrukturna i programska projekta, a to su Kulturna stanica Svilara i Kineska četvrt, odnosno Kreativni centar.

Delovalo je nestvarno i mnogi nisu verovali da ćemo uspeti, a danas nedostaje prostora da primimo sve koji su zainteresovani. Na nivou međugradske saradnje nismo opterećni visokom politikom, vrlo brzo se razumemo i dogovaramo.

To su naši iskreni prijatelji i imaju našu punu podršku. Budva je itekako dobro turističko mesto za građane Novog Sada i Srbije i nadamo se da ćemo se na leto posećivati – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Predsednik Opštine Budva Marko Carević podsetio je na to da su Novi Sad i Budva pobratimi od 1995. godine, te da je saradnja između gradova bila kontinuirana.

 Nadamo se da politika ne može među braćom napraviti granicu. Ovde smo da bismo učili od uspešnih i da onda menjamo Budvu i Boku Kotorsku, a kultura je temelj na kojem to treba da se odvija. Želimo da, uz podršku Novog Sada, i mi dobijemo tako važno evropsko priznanje.

Obilujemo velikom kulturnom baštinom koja nije dovoljno valorizovana i predstavljena javnosti. Budva je grad koji čini 60 posto turističkog proizvoda Crne Gore, a svi iz Srbije su rado viđeni gosti na primorju, pa vas pozivamo da dođete kod svojih prijatelja – rekao je Carević i dodao da su promene koje su se dogodile, početak nove istorije Crne Gore i uspostavljanja bratskih odnosa sa Srbijom, Republikom srpskom i narodima u okruženju, bez obzira na njihovu veru i naciju.

Grad Novi Sad

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...