01:15

Kragujevčani podigli spomen obeležje Oto Sepu, pilotu nemačkog porekla koji je branio jugoslovensko nebo

KURIR TELEVIZIJA

OTO SEP JUNAČKI DAO ŽIVOT ZA OTADŽBINU: Srbi podigli spomenik Nemcu koji je jurišao na eskadrile Trećeg rajha i poginuo (VIDEO)

Srbija -

Pilot lovac Oto Sep, pripadnik vojske Kraljevine Jugoslavije, presreo je nemačke avione koji su se vraćali posle bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. i tada junački izgubio život iznad Šumadije boreći se za otadžbinu

Meštani sela Dulene kod Kragujevca čuvaju sećanje na kapetana prve klase pilota lovca Ota Sepa, a u petak je svečano otkriveno spomen-obeležje u njegovu čast.

Iako nemačkog porekla, bio je pripadnik vojske Kraljevine Jugoslavije, a poginuo je u vazdušnoj borbi protiv nemačkih aviona koji su 6. aprila 1941. godine bombardovali Beograd i druge gradove. Njegov poslednji let bio je na nebu iznad Šumadije. Njegovo telo pronašli su meštani sela Dulene i sahranili ga, ali se narednih sedam decenija ništa nije znalo o njegovoj sudbini, sve dok kragujevački odbor Subnora nije pronašao podatke o mestu njegove sahrane.

Oto Sep
foto: ABC/DJankovic

- Pričali su mi stariji da su našli pilota i sahranili ga. Godinama se to krilo, ali se priča prenosila sa kolena na koleno. Godinama niko nije znao njegov identitet. Slušao sam od babe i dede priče o tom grobu - priča za Kurir Slavoljub Mošić iz sela Dulene.

Prema dosad poznatim podacima, Oto Sep je bio sahranjen na mestu pogibije, potom su meštani premestili grob kako ga ne bi uništila voda iz obližnjeg potoka. Pre sedam godina otkrivena je tajna, tj. identitet sahranjenog pilota. Otova sestra, koja ga je godinama tražila, konačno se našla u selu Dulene, kada je i potvrđeno da je tu sahranjen pilot Sep.

- Ona je donirala neki novac i tada je urađen opseg i grob je sređen. Posle toga je nikad nismo videli i nismo čuli da ima nekih potomaka. Mi ovde decenijama vodimo računa o njegovom grobu - kaže meštanin Ljubiša Stojadinović.

U znak sećanja na heroja Aprilskog rata, koji je pod zakletvom Kraljevine Jugoslavije dao život za odbranu zemlje, stanovnici Dulena i grad Kragujevac podigli su spomen-obeležje u obliku krila aviona. Pored slike Ota Sepa, na spomeniku su i fotografije drugih pilota koji su poginuli 1941. godine u borbi sa daleko većim i nadmoćnijim neprijateljem Trećeg rajha.

Osamdeset godina nakon pogibije, Oto Sep je konačno dobio priznanje za svoju borbu i što je položio život za svoju otadžbinu.

Oto Sep
foto: ABC/DJankovic

Rođen u Tuzli

Obuku za lovca završio u Zemunu

l Oto Sep je imao nemačko poreklo, ali je odrastao i školovao se u Kraljevini Jugoslaviji. Majka mu je bila Srpkinja. Rođen je 30. oktobra 1909. godine u Tuzli, pohađao je Vojnu akademiju, a obuku za lovca je završio u Zemunu. Bio je komandant 110. eskadrile 35. lovačke grupe, Petog lovačkog puka Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva.

Bogdana Ðusić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track