POZORIŠTE BORA STANKOVIĆ: Danas pred vranjskom publikom premijera predstave Žorž Danden
Foto: T.S.

PETAK, 23. APRIL

POZORIŠTE BORA STANKOVIĆ: Danas pred vranjskom publikom premijera predstave Žorž Danden

Srbija -

Premijera predstave "Žorž Danden" zakazana je u pozorištu "Bora Stanković" u Vranju, za petak, 23. april.

Tema Molijerove komedije, koju je reditelj, Nemanja Savković, smestio u savremene okvire datira iz druge polovine XVII veka, u kojem se čovek niskog porekla i staleža orodi sa plemstvom i za to skupo plati, aktuelna je i danas. Prema rečima reditelja Savkovića, kao što je tada bogati seljak pokušao iz sujete da se približi aristokratiji i stekne titulu oženivši se ćerkom plemića, tako i u našim savremenim društvenim okolnostima prepoznajemo pokušaje stapanja plutokratske i političke elite. Brak iz računa prestao je da bude izuzetak, samo je poprimio perfidniji oblik.

- Želeli smo da napravimo predstavu koja žanrovski ne bi izneverila original i koja bi se u tom smislu naslanjala na tradiciju izvođenja jedne klasične komedije iz XVII veka. Napravili smo jedno malo žanrovsko pomeranje u smislu da je ovaj Molijerov komad koji je nastao 1668. godine, napisan kao farsa sa elementima komedije, mi smo akcenat stavili na tragikomediju - rekao je reditelj Savković. Bojan Jovanović, umetnićki rukovodilac vranjskog teatra rekao je da je ideja bila da postave komad nekog velikog klasika svetske književnosti.

- A to je nesumnjivo Molijer. Pozorište „Bora Stanković“ od otvaranja zgrade prosto treba na svom repertoaru da ima i jednog velikog klasika svetske književnosti i predstavu koja je urađena tako da poštuje autora u smislu žanra, epohe, u svakom smislu - kazao je Jovanović.

- Premijera u svakom pozorištu, pa i u našem, je svakako veliki praznik i za nas i za publiku koja će na kraju dati i svoj sud. Potrudili smo se da napravimo dobru predstavu, s obzirom da imamo svetskog pisca i kvalitetan tekst - kaže direktor pozorišta Nenad Jović.

Osmoro glumaca je na sceni,a glavnu ulogu tumači Đorđe Velimirović, student treće godine Fakulteta dramskih umetnosti u Prištini. U predstavi glume i Jelena Filipović, Nenad Nedeljković, Milena Stošić, Dušan Tomić, Tamara Stošić, Bojan Jovanović i Marko Nikolić. Za kostime je bila zadužena Ivana Mladenović, dok je dramaturg Aleksandra Jovanović.

Dramsko delo velikog svetskog komediografa, Molijera, obeležiće prvu premijeru vranjskog teatra u ovoj godini, a drugu u sezoni.

Premijera je zakazana za 19 sati.

Zanimljivo je i to da je ova predstava igrana u Vranju, pre skoro sedam decenija, tačnije 1952. godine u tadašnjem Okružnom narodnom pozorištu. Reditelj Nemanja Savković, prvi put radi sa vranjskim glumcima. Po njegovim rečima novi komad predstavlja omaž ondašnjem profesionalnom pozorištu u Vranju i vezu sa sadašnjim trenutkom, rečeno je na konferenciji za novinare.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track