OD LAGATORA DO MANASTIRA TUMANE: Aleksandar Kikanović trči maraton za malog Gavrila
Foto: Kurir/T.Ilić

humano

OD LAGATORA DO MANASTIRA TUMANE: Aleksandar Kikanović trči maraton za malog Gavrila

Srbija -

LOZNICA – Nešto posle devet časova loznički ultramaratonac i humanitarac Aleksandar Kikanović danas je započeo novi humanitrani maraton na kome će mu društvo praviti humanitarac iz Valjeva, biciklista Nikola Tomić.

Ovoga puta trči za sedmomesečnog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip1 i za čije lečenje su potrebna dva i po miliona evra.

Aleksandar Kikanović, maraton
foto: Kurir/T.Ilić

Kianović iTomić na put dugačak nešto više od 260 kilometara krenuli su, posle primljenog blagoslova, sa platoa ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru, sa istog mesta sa kojeg su pre nešto manje od godinu dana pošli i na ultramarton do Moskve koji je prekinut zbog pandemije kovida posle pređenih oko dve hiljade kilometara.

- Idemo sa željom i nadom da će naš maraton privući pažnju i doprineti da se što pre sakupi potreban novac i malom Gavrilu pruži šansa da dobije neophodan lek. Ako nas dvojica možemo da trčimo, odnosno vozimo bicikl, skoro 300 kilometara onda sigurno velika većina može da umesto, na primer, plati jednu kafu odvoji 200 dinara, par sekundi, upiše 973 i pošalje SMS na 3030 za Gavrilovu pobedu. Kada već znamo da postoji lek dajmo ovom dečaku priliku da pobedi bolest i odraste, pokažimo da nije sam – poručio je Kikanović uoči polaska na put na kome će dnevno prelaziti nešto više od 40 kilometara.

Ovaj humani dvojac na cilju treba da bude na Veliki petak, očekuju da ih vremenske prilike posluže, a što se tiče dužine trase to ih ne brine jer su oni iza sebe dosada prevalili bukvalno hiljade kilometara i ostavljali daleko duže deonice i teže terene.

Podsetimo, Gavrilo je rođen u Kragujevcu 7. septembra 2020. godine, a posle samo tri meseca krenuli su njegovi zdravstveni problemi. Prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše, a kada su njegovi roditelji potražili lekarsku pomoć ispostavilo se da se radi o retkoj neuromišićnoj bolesti SMA1 (Spinalna mišićna atrofija tip1), izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod.

Aleksandar Kikanović, maraton
foto: Kurir/T.Ilić

On je sa pet meseci primio prvu terapiju ‘’spinraza’’ koja je dostupna u Srbiji. Odnedavno postoji odobrena genska terapija ‘’zolgensma’’ koja je dala šansu obolelima da se izbore sa ovom opakom bolešću, ali taj lek košta dva i po miliona evra, a zasad je, prikupljeno oko milion. Kikanović i Tomić veruju da nije nemoguće sakupiti i preostali nedostajući iznos i uvereni su da će naš narod ponovo pokazati veliko srce i pomoći Gavrilu da iz ove bitke izađe kao pobednik.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track