NOVA MISIJA LOZNIČKOG ULTRAMARATONCA: Za Gavrila trči do manastira Tumane
Foto: Privatna Arhiva

pomozite i vi

NOVA MISIJA LOZNIČKOG ULTRAMARATONCA: Za Gavrila trči do manastira Tumane

Srbija -

LOZNICA - Od Loznice do manastira Tumane za sedmomesečnog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca sutra kreće Aleksandar Kikanović, loznički ultramaratonac i humanitarac.

Polazi u devet sati sa platoa ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru, a pred njim je oko 260 kilometara koliko ga, kako kaže, deli od cilja.

- Trčim za jednog divnog dečaka, malog Gavrila sa željom da podstaknem ljude da se pridruže humanitarnoj akciji u što većem broju kako bi bio sakupljen potreban novac za njegovo lečenje. Gavrilo treba da bude zdrav kao i svako dete, da bezbrižno raste i ima srećno detinjstvo. Kao i na nekoliko prethodnih ovakvih maratona sa mnom će na putu biti moj prijatelj, veliki humanitarac iz Valjeva, biciklista Nikola Tomić. Na cilj treba da stignemo na Veliki petak, a za dolazak smo dobili blagoslov igumana Dimitrija Plećevića. Nadam se da će ljudi reagovati i pomoći da Gavrilo što pre dobije neophodan lek – rekao je danas, dan pred maraton Kikanović za Kurir.

Gavrilo Đurđević
foto: fondacija Budi human

Mali Gavrilo rođen je u Kragujevcu 7. septembra prošle godine, a posle tri meseca krenuli su njegovi zdravstveni problemi. Prestaje da pomera ruke i noge i da otežano diše, a kada su njegovi roditelji potražili lekarsku pomoć ispostavilo se da se radi o retkoj neuromišićnoj bolesti SMA1 (Spinalna mišićna atrofija tip1), izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod. Prema podacima sa sajta Humanitarne fondacije BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić, dečak je sa pet meseci primio prvu terapiju ‘’spinraza’’ koja je dostupna u Srbiji.

Odnedavno postoji odobrena genska terapija ‘’zolgensma’’ koja je dala šansu obolelima da se izbore sa ovom opakom bolešću. Jedan od njih je Gavrilo, terapija postoji, ali taj lek košta 2,5 miliona evra, a zasad je, prikupljeno oko milion.

Inače, Kikanović je ove godine trčao jedan humanitrani maraton za devojčicu Dariju Antović iz Zvečana, sa Kosova i Metohije, od Valjeva do Divčibara, oko 41 kilometar, a sa njim su bili biciklisti i humanitarci iz Valjeva, Nikola Tomić i Ivan Mišković iz organizacije ‘’Vozi bicikl – produži život’’. Prošle godine ovaj Lozničanin je u humanitarne svrhe istrčao nekoliko maratona, a ukupno je prevalio više od 2.500 kilometara.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track