JASMINA RISTIĆ, GLAVNA SESTRA ZC U VRANJU: Poziv medicinske sestre pun predanosti podrazumeva svakodnevnu požrtvovanost i brigu
Foto: T.S.

MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA

JASMINA RISTIĆ, GLAVNA SESTRA ZC U VRANJU: Poziv medicinske sestre pun predanosti podrazumeva svakodnevnu požrtvovanost i brigu

Srbija -

Jasmina Ristić, glavna sestra ZC u Vranju: Poziv medicinske sestre pun humanosti i predanosti podrazumeva svakodnevnu požrtvovanost i brigu za ljudski život.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se 12. maja. Tim povodom iz Zdravstvenog centra Vranje stiglo je saopštenje u kome se ističe da je spektar rada medicinske sestre, tehničara vrlo širok, od specifične i zahtevne nege, zdravstveno-promotivnih saveta pa do rada sa visoko sofisticiranom medicinskom tehnologijom. U godini za nama pokazali su i mnogo više.

"U godini koja je za nama medicinske setre i tehničari pokazali su i mnogo više i svi oni koji odlaze na seminar su naši zdravstveni radnici koji su tokom pandemije radili u Kovid sistemu, bili ispomoć u kovid bolnicama Kliničkog centra Niš i Kovid bolnice u Kruševcu.

Medicinske sestre i tehničari u obavljanju svoga posla i inače moraju da pokažu izuzetnu emocionalnu snagu i empatiju kako bi se na odgovarajući način mogli nositi, ali i razumeti ljudsku patnju, hitna medicinska stanja, te brojne zdravstvene probleme. Sve ovo podrazumeva da medicinske sestre i tehničari svoj posao obavljaju sa puno ljubavi kako bi pomagale pacijentima da ozdrave, ili kako bi spriečili pogoršanje pa i sam nastanak bolesti.

Jasmina Ristić
foto: T.S.

Vrlo često medicinske sestre i tehničari susreću se sa pružanjem usluga koje podrazumevaju visok rizik po zdravlje pacijenta, ali i visok rizik po njihovo zdravlje. U današnje vreme medicinske sestre i tehničari zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima su na prvoj liniji odbrane kada je u pitanju pandemija izazvana korona virusom, lečenje i nega obolelih od COVID- a 19.

Upravo iz svih ovih razloga naše medicinske sestre zaslužile su mali predah, radnog karatera koji će im omogućiti jačanje sestrinstva kako bi bile i ostale u prilici da kada treba svima nama pruže adekvatnu zdravstvenu zaštitu, jer medicinske sestre čine jedan od ključnih stubova zdravstvenog sistema. Potrebno je i dalje nastaviti sa kontinuiranom edukacijom medicinskih sestara i tehničara da bi se održao i poboljšao kvalitet u pružanju zdravstvenih usluga.

Jasmina Ristić, glavna sestra Zdravstvenog centra u Vranju, i predsednica Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije (NAUZR) za Pčinjski okrug, povodom Dana medicinskih sestara je istakla da je poziv medicinske sestre pun humanosti i predanosti, koji podrazumeva svakodnevnu požrtvovanost i brigu za ljudski život.

Jasmina Ristić
foto: T.S.

"Poziv medicinske sestre je poziv pun humanosti i predanosti, poziv koji podrazumeva svakodnevnu požrtvovanost i brigu za ljudski život, ali tek posle više od godinu dana neprekidne borbe sa korona virusom uvideli smo koliki je značaj medicinskih sestara i tehničara.

Ova borba pokazala je da medicinske sestre i tehničari u službi čovečanstva i njegovog opstanka, svojim radom štite zdravlje pojedinaca i celog društva. Zato su medicinske sestre i tehničari, zajedno sa svim zdravstvenim radnicima zahvaljujući svom predanom radu na pijedestalu humanosti i profesionalizma.

Prošle godine kada Međunarodni dan sestrinstva nije bilo moguće da se obeleži onako kako se to svečano uz tradiciju i podelu nagrada i priznanja najboljima među nama, radilo svake godine, jer je većina od nas bila u skafanderima i pod punom opremom negovala i zbrinjavala pacijente u kovid i nonkovid sistemu sa podjednakom požrtvovanošću, ove godine postoji prostor da se organizuje kratak predah, da se obeleži Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara i da se istovremeno ne zapostavi osnovna ideja sestrinstva koju je zagovarala Florens Najtingejl, a to je unapređenje kako profesije medicinske sestre tako i prava žena.

Medicinske sestre i tehničari u Zdravstvenom centru Vranje su spremno odgovorili na sve izazove profesije i potrebe pacijenata, to su većinom zdravstveni radnici sa višim i visokim obrazovanjem, a u našoj ustanovi danas, osim nege i ostalih redovnih aktivnosti koje obavljaju profesionalno i odgovorno, kontinuirano unapređuju svoje znanje i veštine i ovo je jedinstvena prilika da se nastavi sa tom praksom u najtežim uslovima za organizaciju stručnih edukacija koje pamtimo. Ove godine medicinske sestre će imati priliku da krajem meseca maja razmene svoja iskustva i stručna mišljenja u Vrnjačkoj Banji na stručnom seminaru.

Želim na kraju da svim kolegenicama i kolegama čestitam Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, da se danas setimo zajedno onih među nama koji su u protekloj godini izgubili svoje živote, ali i da budemo ponosni na sebe, jer smo mogli da na najbolji mogući način služimo svojoj profesiji i zvanju kojim smo odabrali da se bavimo," - izjavila je Jasmina Ristić, glavna sestra Zdravstvenog centra Vranje i predsednica Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije (NAUZR) za Pčinjski okrug.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track