FABRIKA REZNOG ALATA IDE U STEČAJ: Nekadašnjeg industrijskog giganta mogli bi preuzeti čačanski privrednici
Foto: D.Č.

teška situacija

FABRIKA REZNOG ALATA IDE U STEČAJ: Nekadašnjeg industrijskog giganta mogli bi preuzeti čačanski privrednici

Srbija -

Fabriku reznog alata, koja će neminovno ići u stečaj, uskoro bi mogli da preuzmu čačanski privrednici, izjavio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Preuzimanje je prema njegovim rečima samo jedna od opcija za rešavanje nagomilanih problema u FRA.

Todorović je istakao da je održano više od 50 sastanaka u vezi sa situacijom u nekadašnjem privrednom gigantu koji se već nekoliko decenija nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

- Trudićemo se da maksimalno ispunimo zahteve radnika i da putem kontrolisanog stečaja, socijalnog programa koji će uslediti, rešimo problem tehnološkog viška. Svi radnici će dobiti otpremnine. Suština je da se nastavi proizvodnja. Imamo potencijalno interesovanje čačanskih preduzetnika koji su zainteresovani da u određenom broju i formatu na lokaciji 1 Fabrike reznog alata nastave proizvodnju. Optimista sam kad je FRA u pitanju, sinergijom privrednika koji će plaćati sve neophodne poreze, sa kvalitetnim radnicima, učinićemo da se proizvodi što više. Plate će, nadam se, iz godine u godinu biti sve veće i verujem da ćemo već krajem godine krenuti u novi zamah FRA - izjavio je Todorović.

Milun Todorović
foto: D.Č.

Predsednik industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić izjavio je da je država u proteklih 20 godina u ovu fabriku kroz razne vidove pomoći i subvencija uložila 40 miliona evra.

- Fabrika će definitivno otići u stečaj zbog ogromnih dugovanja. Ukupan dug trenutno iznosi 21 milion evra, a račun je u blokadi punih 11 godina. Poslovali smo zahvaljujući posredničkim firmama preko kojih smo naplaćivali poslove - kaže Đelić.

Čačanska Fabrika reznog alata je osbovana 1953. godine i proizvodi razne alate od visokokvalitetnog čelika. Nekada je imala više od 4.000 radnika, a danas ih broji 462.

(Kurir.rs/D.Čeković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track