Najnovije vesti

OJKOVICA NEMA ASFALT, ALI ZATO IMA SOFTVERSKU KOMPANIJU! Dunja i Vladimir su umesto Švedske izabrali srpsko selo (VIDEO)
Foto: Printscreen

stiže i prinova

OJKOVICA NEMA ASFALT, ALI ZATO IMA SOFTVERSKU KOMPANIJU! Dunja i Vladimir su umesto Švedske izabrali srpsko selo (VIDEO)

Srbija

Pandemija je poslednjih meseci uticala na to da se mnogi mladi bračni parovi odluče za život na selu.

Ojkovica je pre dve godina postala bogatija za par mladih koji su se nakon života u Beogradu, rada na američkim kruzerima, umesto preseljenja u Švedsku opredelili za život pored Zlatarskog jezera.

Do Dunje i Vladimira, koji žive na kraju sela, stiže se makadamom, koji je potrošio njihov putnički auto pa su kupili terenac.

Radeći na kruzerima obišli su svet, ali su shvatili da im je najbolje u Srbiji. Tako je Ojkovica dobila nove žitelje, ali i softversko preduzeće. Internet je stigao, ali ceo taj kraj decenijama čeka asfalt.

- To je jedini problem koji imamo i stvarno bi trebalo da se nešto uradi povodom toga. Pogotovo što iz nekih naših kontakata žena i ja znamo da bi ljudi voleli da se presele ovde u ove krajeve. Imamo već neke ljude koji su nas kontaktirali i raspitivali se - kaže vlasnik softverskog preduzeća iz Ojkovice Vladimir Ristanović.

Ojkovica
foto: Printscreen

Za koji mesec porodica će biti brojnija za novog člana. Iako su odrasli u gradu nije im teško da rade na imanju.

Proširenje rezervata i nova uredba zabrinula je Dunju zbog čega je napisala i otvoreno pismo premijerki.

- Rezervat je već dovoljno velik, znači nije suština da ga proširujemo, nego da proširujemo svest, pre svega mladih ljudi, a onda i cele nacije o zaštiti životne sredine. I smatram da rešenje i moja poruka u tom celom pismu jeste da sve svoje snage i sve resurse Vlada i država treba da usresredi na edukaciju. Mislim da je to najbitnije - smatra Dunja Šumonja.

I dok sela oko Zlatarskog jezera imaju povratnike ili nove žitelje u zapuštenim domaćinstvima, starosedeoci su zabrinuti za opstanak zbog nove uredbe.

- Ostario sam na mojoj dedovini, sačuvao sam ognjište moje. Vraćaju se ljudi, dolaze u selo ovde. Ono jezero što se vidi odavde, ono je 1960. godine zatvoreno. Od tada putuje jedan brodić, 60 godina, njima ne pravi zagađenje, a moja krava pravi zagađenje - priča poljoprivrednik iz Ojkovice Marjan Rogović.

Dodaje da decenijama čekaju da Drinsko-limske hidroeletrane ispune obavezu i izgrade put.

Žitelji se pitaju kako su legalizovane nelegalne vikendice, a oni neće moći da unapređuju svoja domaćinstva i bave se poljoprivredom. Ipak, nadaju se da će mladi i prinove to promeniti.

Dunja i Vladimir imaju nameru da ožive i školu u Ojkovici. Na tome predano rade, a kao potvrda je da su uspeli da ubede i nekoliko svojih prijatelja da se ovde nastane i zasnuju porodice.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track