KORONA U MAČVANSKOM OKRUGU: Tri opštine sa po 1 novozaraženim, u lozničkoj bolnici hospitalizovano 60 pacijenata
Foto: Kurir/T.I.

kovid odeljenja

KORONA U MAČVANSKOM OKRUGU: Tri opštine sa po 1 novozaraženim, u lozničkoj bolnici hospitalizovano 60 pacijenata

Srbija -

Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje u ponedeljak su na području Mačvanskog okruga potvrđena 42 pozitivna uzorka na kovid -19.

Dvocifreni su samo gradovi Šabac (16) i Loznica (11), osam ih je bilo u Bogatiću, četiri u Malom Zvorniku dok opštine Vladimirci, Koceljeva i Krupanj imaju po jednog, a Ljubovija nije imala novozaraženih.

U okrugu je nastavljeno smanjenje broja obolelih pa ih je sada 714, 26 manje nego u prethodnom izveštaju. U Šapcu od kovida boluje 346 osoba, Loznici 165, Bogatić je ''pao'' ispod sto i ima 94 obolelih, dok je u ostalim opštinama znatno bolja situacija.

Vladimirci imaju 33 obolelih građana, Ljubovija 28, Koceljeva 21, Mali Zvornik 15 i Krupanj dvanaest. Prema jučerašnjem saopštenju načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, od 10. do 16. maja, na području okruga, od 1.192 testirana lica, ukupan broj pozitivnih je 277, sa 232 kontakta.

Minulog vikenda u okrugu je kontrolisano 989 objekata i utvrđeno 25 nepravilnosti u vezi sa protivepidemijskim merama. U nadzoru je učestvovao 61 inspektor, a u skladu sa zakonskim ovlašćenjima prema onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti doneta su četiri prekršajna naloga od po 150.000 dinara.

Na području Loznice u istom periodu obavljeno je 99 kontrola i prekinute dve ‘’žurke’’ zbog kršenja dozvoljenog radnog vremena objekata.

BOLNICA U LOZNICI: Preminuo jedan pacijent, hospitalizovano 60

Na kovid odeljenjima lozničke Opšte bolnice ječe je preminuo jedan pacijent. Od 7. maja do danas od posledica zaražavanja korona virusom preminulo je četrnaest, a od početka pandemije ukupno 218 osoba.

Kroz Trijažni centar Doma zdravlja "Dr Milenko Marin" u ponedeljak je prošlo 147 pacijenata, njih 38 javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, a 28 je upućeno infektologu.

U ambulanti Infektivnog odeljenja pregledano je 48 osoba, a od toga je osam imalo prvi pregled. Od 117 urađenih rendgenskih snimaka pluća pneumonije su otkrivene kod deset pacijenta. Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 60 kovid pacijenata, tri više nego juče, četiri su na neinvazivnoj respiratornoj podršci, a jedan na respiratoru, saopšteno je zajedničkom izveštaju bolnice i Doma zdravlja.

Vakcinacija bez zakazivanja vakcinama Fajzer i kineskom Sinofarm, za srpske i strane državljane sa stalnim boravištem u Srbiji, danas je organizovana na vakcinalnim punktovima u Domu zdravlja u Loznici i u Lešnici od 8 do 19, a ambulantama u Banji Koviljači i Dragincu od 8 do 14 časova. Inače, do juče je u Loznici prvu dozu vakcine protiv kovida primilo oko 23.650, drugu oko 17.600 osoba.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja