55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE: U subotičkom Art bioskopu Aleksandar Lifka filmovi Karanovića, Markovića i Paskaljevića
Foto: N.H.

subotica

55 GODINA PRAŠKE ŠKOLE: U subotičkom Art bioskopu Aleksandar Lifka filmovi Karanovića, Markovića i Paskaljevića

Srbija -

Subotički Art bioskop „Aleksandar Lifka“, koji je na Filmskom festival Palić nagradio brojne filmske velikane, glumce i reditelje Evrope, Srbije i bivše Jugoslavije, dodelom filmske Lifkine nagrade, priključio se obeležavanju jubileja 55 godina Praške škole.

„Pre 55 godina, Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije, koji su u Pragu studirali režiju na čuvenoj praškoj akademiji FAMU, a zatim i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Ciklus filmova „Filmski klasici - 55 godina Praške škole" obuhvata po jedan film reditelja iz Srbije: Srđana Karanovića, Gorana Markovića i Gorana Paskaljevića, koji su sredinom sedmdesetih i kasnije, širom sveta proslavili našu kinematografiju”, kaže za Kurir Aleksandar Toković, direktor tog Art bioskopa, koji nosi ime jednog od prvih osnivača bioskopskih prostora.

Subotica, bioskop, filski klasici
foto: N.H.

Filmovi izabrani povodom jubileja 55 godina Praške škole, su na listi 100 najboljih srpskih igranih filmova u XX veku, a koji su digitalno restaurisani.

Juče je u bioskopu Lifka prikazan film „Varljivo leto '68“ (1984.) Gorana Paskaljevića, danas, 21. maja je na programu „Nešto između (1982.) Srđana Karanovića, a sutra, 22. maja, film Gorana Markovića „Nacionalna klasa do 785 ccm“ (1979.).

Filmovi počinju u 16 časova, a promotivna cena ulaznica je 100 dinara.

Aleksandar Toković ističe i novinu u bioskopu Lifka, da posetioci sada uživaju u boljem zvuku.

„ Art bioskop Lifka je ove godine dobio sredstva za opremanje bioskopa, sa novim audiosistemom, za reprodukciju digitalnog zvuka Dolby digital 5.1. Postavljen je 18. maja. To je zvučni system, koji uz pojačivače ima digitalni procesor zvuka, kompatibilan sa video sistemom, koji već postoji u bioskopu, a publici će omogućiti praćenje filmova uz kvalitetniji dizajn zvuka. Sredstva za novu audio opremu dobijena su na konkursu Ministarstva kulture Republike Srbije.

Kurir.rs/N.H./Foto N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track